Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Independenta noastra energetica au luat-o sovieticii. Acum rusii ne vand gaze

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 22:08
5282 citiri
Independenta noastra energetica au luat-o sovieticii. Acum rusii ne vand gaze
Sursa: N C News

Independenta energetica suna frumos in urechile tuturor. Poate cele mai independente dintre toate tarile lumii sunt cele arabe, care au prosperat exploziv negociind la sange redeventele cu partenerii.

In trecut eram independenti energetic

Romania a fost nu numai independenta, dar chiar si excedentara in anii '30 si '40, insa o soarta nefasta si pozitia ei asezata "in calea tuturor rautatilor", cum rosteste cu amaraciune cronicarul, a facut ca motoarele germane in cel de al Doilea Razboi Mondal sa se miste aproape numai cu petrol romanesc, iar dupa razboi una din cele mai mari producatoare din lume, vecina URSS, s-a lacomit salbatic asupra rezervelor noastre de petrol si gaze, secatuindu-le fara mila, prin exploatari nerationale.

Este de necrezut: incepand din toamna 1944, rusii ne cumparau petrolul in cantitatile pe care le doreau si la pretul pe care il stabileau ei, unilateral si fara acordul nostru.

Odata cu intrarea rusilor in tara, Romania a incetat sa mai aiba independenta energetica si n-a mai recastigat-o nici pana astazi. Numai gandul acesta ar fi destul ca sa justifice dorinta noastra sa fim din nou ce-am fost.

In prezent, putine tari sunt independente energetic, iar in Europa pe varful topului se inscrie Norvegia, care altadata importa aproape intreg necesarul de hidrocarburi, iar astazi exporta petrol.

Zacamintele Norvegiei nu sunt usor de exploatat, majoritatea lor fiind in spatiul marin, cu mari riscuri de poluare. Tara si-a asumat riscurile, pe baza unor expertize tehnice severe.

Culegem ce am semanat

Este greu de apreciat daca riscurle ecologice prin extractie submarina sunt mai amenintatoare decat cele prin extragere din sisturi. Cu toate acestea, detinatorii de asemenea zacaminte se arata astazi mult mai timizi decat fusesera norvegienii cand au descoperit comoara suboceanica.

Cel mai elocvent este cazul Frantei, unde guvernarea de stanga n-a rezistat la presiunea protestatarilor si a adoptat solutia politica, abandonand solutiile tehnice si interzicand prin lege exploatarea gazelor de sist.

Romania are suficiente gaze de sist, ca sa devina independenta in termen scurt dar, ca si in Franta, se fac simtite roadele propagandei de stanga a fostei opozitii, astazi la putere. Opozitia de atunci contesta in stil populist exploatarea gazelor de sist, iar acum culege roadele, fiindu-i foarte greu sa explice ca s-a razgandit.

Problema noastra principala e ca depindem de robinetele rusesti. Dar nu stie nimeni cat de independenti vom fi dupa ce vom negocia resursele in stilul nostru cu investitorii straini. Le vom pune piciorul in prag, cum fac arabii, sau ne vom lansa in licitatii imbarligate, cum facem noi, in stilul privatizarilor Oltchim si CFR Marfa?

Cea mai prospera tara are cea mai scumpa benzina

Statele Unite au reusit sa se impuna si au scazut pretul la consumator de patru ori. Suntem noi in stare sa negociem conditiile concesiunii de pe pozitiile din care au negociat americanii?

Revenind la cazul norvegienilor, strategia lor a fost insa alta. Au pornit exploatarea cu o companie de stat, StatOil, si n-au ieftinit benzina, ca americanii. Dimpotriva Norvegia are astazi cea mai scumpa benzina din Europa: 2 euro litrul.

Dar beneficiul nu-l ia un investitor de aiurea, sa-l duca intr-o insula si mai aiurea. Norvegia a investit beneficiile in marile ei proiecte, in scopuri sociale, infrastructura, modernizare urbana. Se intreaba unii: cum a reusit Norvegia sa gestioneze un urias fond energetic prin manageriat de stat?

Simplu: in Norvegia nu exista coruptie. Oricat de multe gaze am scoate din sisturile noastre si din jurul insulei Serpilor nu vom ajunge niciodata independenti energetic, daca suntem mereu dependenti de coruptie. Independenta de coruptie este prioritara fata de cea energetica.

Coruptii sunt capabili sa vanda gazele unor terti, sa importe de la ei mai scump, sau sa cumpere si mai scump prin robinetele rusesti.

Problema independentei energetice are trei componente: coruptia care cere solutie politica, tehnologia care cere una tehnica si comerciala care o cere pe cea economica.

Atata timp cat poliiticienii cauta solutii politice la toate problemele pentru ca la altceva nu se pricep, nu putem vorbi de independenta energetica, fie chiar daca am avea la picioarele noastre toate gazele de pe lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#Energie independenta, #energie pret Romania, #energie costuri, #Norvegia zacaminte , #gaz