Iulian Iancu: Romania nu poate promova gazele de sist fara a informa corect populatia

Joi, 28 Februarie 2013, ora 16:54
1987 citiri
Iulian Iancu: Romania nu poate promova gazele de sist fara a informa corect populatia
Foto:Arhiva

Romania nu poate promova gazele de sist fara acceptanta publicului si fara a informa corect populatia despre avantajele si implicatiile exploatarii unei astfel de resurse, dar si despre tehnologiile de ultima generatie care se folosesc in acest proces, a declarat, joi, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor, Iulian Iancu.

Acesta a precizat ca gazele de sist reprezinta un subiect care a generat revolutie la nivel mondial in cursul anului trecut si, din fericire, acestea ar putea constitui o rezerva importanta pentru Romania, daca se va confirma existenta lor. Insa, exploatarea lor nu poate fi facuta fara o informare a populatiei si o dezbatere in acest sens.

"Nu putem promova o astfel de resursa fara acceptanta publicului si fara a pregati populatia si a o informa corect despre avantajele, implicatiile, tehnologiile de ultima generatie in aceasta exploatare. Drept pentru care, Academia Romana a supus dezbaterii publice acest subiect cu toate fetele cunoscute astazi in lume, de la acele accidente, care sunt, astazi, foarte usor de inteles si de vazut pe internet, pana la tehnologia de ultima generatie, care a reusit sa aduca acel element de securitate, de siguranta si a transformat SUA din importator in exportator de gaze naturale", a spus Iancu.

In opinia acestuia, subiectul nu poate fi promovat "in mod abrupt", ci trebuie dezbatut public, iar populatia, mai ales, cea care locuieste in zonele cu un potential confirmat de gaze de sist trebuie informata corect.

"O tehnologie care nu are acceptanta publicului nu exista. Prin urmare, pentru Romania, ar fi o consecinta dramatica sa nu poata sa-si valorifice gazele de sist pentru ca nu stie sa faca acest lucru intr-o comunicare si o informare reciproca si in garantarea eliminarii oricarui factor de risc in exploatarea lor si, mai ales, a impactului asupra mediului si asupra stratului si panzelor de apa pentru care exista astazi acest tip de ingrijorare", a adaugat deputatul social-democrat.

In ceea ce priveste ingrijorarile referitoare la impactul asupra mediului pe care l-ar avea exploatarea gazelor de sist, Iulian Iancu a precizat ca se pare ca ingrijorarea este amplificata si intretinuta de anumiti factori de interes, respectiv giganti petrolieri, care incearca reciproc sa se impiedice in a accede pe piata.

"Toate discutiile facute pana in prezent - si sper sa avem ulterior mai multe informatii aditionale - ingrijorarea se pare ca este extrapolata de factori de interes - si aici ma refer strict la giganti petrolieri -, care isi submineaza unul altuia intrarea pe piata. Este cunoscut - si deja se stie in spatiul public, dar nu exista nicio informatie oficiala - ca sunt milioane de euro vehiculate din partea unui mare jucator energetic impotriva celorlalti jucatori mari energetici care intra in exploatarea gazelor de sist, in a crea starea de panica, starea de emotie, starea de ingrijorare. Aceste sume sunt dirijate intr-o manipulare mediatica, intr-o zona care nu are la baza neaparat adevarul", a afirmat Iancu.

Conform acestuia, "noi trebuie sa eliminam aceste lucruri, pentru ca ele sunt in afara noastra, nu noi facem parte din acest tip de dezbatere. Pe noi ne intereseaza sa ne valorificam in mod sigur si fara impact asupra mediului acest tip de resursa de materie energetica vitala pentru societatea si economia romaneasca", a subliniat presedintele comisiei de specialitate din Camera Deputatilor.

Referitor la alte tari, Iancu a spus ca lucrurile "sunt nuantate".

"Aici sunt nuantate lucrurile. Europa are un regim aproape special. Sunt state care au zis 'nu', cum ar fi Franta sau Bulgaria, dar Franta are 70% nuclear pentru care Germania spune 'nu' si este atat de ingrijorata. Deci, sunt nuantate lucrurile, dar noi trebuie sa avem capacitatea sa discernem intre pericole si garantii elementul de adevar, ca sa ne putem valorifica aceasta resursa", a concluzionat Iulian Iancu.

Peste 7.000 de cetateni au protestat, miercuri, la Barlad, impotriva exploatarii gazelor de sist. Marsul a fost organizat de Grupul de Initiativa al Societatii Civile (GISC) Barlad si a adunat reprezentanti ai unor parohii din Barlad si din imprejurimi, activisti de mediu, reprezentanti ai galeriei FC Vaslui, dar si cetateni din judetele Vaslui, Galati, Iasi, care sunt impotriva exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice de catre compania americana Chevron.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Iulian Iancu gaze sist, #exploatare gaze sist Romania , #gaz