Ministerul Economiei: Pretul gigacaloriei in Bucuresti nu va creste

Joi, 16 August 2012, ora 13:43
1775 citiri
Ministerul Economiei: Pretul gigacaloriei in Bucuresti nu va creste

Majorarea pretului la gaze convenita cu Fondul Monetar International (FMI) nu va duce la scumpirea gigacaloriei in Bucuresti, potrivit lui Rodin Traicu, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

"Efecte in piata nu am constatat. Nu va creste pretul gigacaloriei in Bucuresti din cauza cresterii pretului la gaze", a sustinut, joi, Rodin Traicu, in cadrul unei conferinte de presa.

El a explicat motivul pentru care s-a convenit cu FMI scumpierea gazelor cu 5% pentru populatie din septembrie si cu 10% pentru consumatorii industriali.

"In cele doua ierni care au trecut, companiile furnizoare de gaze naturale au trebuit sa faca fata unui consum mai mare decat cel previzionat. In momentul in care a fost un deficit masiv de gaze in iarna trecuta, avand in vedere cresterea consumului de gaze, date fiind conditiile climaterice deosebite si lipsa de pregatire pentru un astfel de varf de sarcina, companiile au fost obligate sa achizitioneze gaze de import la niste preturi mai mari.

Au cumparat la pret mai mare si au vandut la pret reglementat. Diferenta de pret s-a constituit ca pierdere la companiile respective. Au cerut recunoasterea acestor diferente de pret in pretul reglementat de ANRE, ceea ce nu s-a intamplat, si, atunci, la discutiile purtate cu Fondul Monetar International au cerut ca aceste diferente de pret sa fie recunoscute in viitor", a declarat Rodin Traicu.

Seful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a anuntat, marti, ca s-a agreat cu Executivul cresterea de la jumatatea lunii septembrie a preturilor la gaze pentru consumatorii casnici cu 5% si pentru cei industriali cu 10%.

Erik de Vrijer a precizat ca majorarea pretului la gaze pentru consumatorii casnici cu 5% din septembrie nu reprezinta o devansare a calendarului de liberalizare a pretului la gaze, ci transferul cresterii costurilor de la producatori.

Gazele se scumpesc cu 5% din septembrie pentru romani, anunta FMI

"Foile de parcurs pentru gaz si electricitate nu au fost devansate. Am convenit data trecuta cu Guvernul ca acordul ramane asa cum am agreat initial. Totusi, in ultimii cativa ani exista un mecanism in Romania ca, daca pentru producatori preturile cresc, exista o formula care arata cum aceasta crestere de costuri va trece in pretul de vanzare cu amanuntul. Aceasta formula nu a fost aplicata. Asa ca exista aici un bagaj dificil in ajustarea pretului la gaze la ceea ce ar fi trebuit sa fie pretul daca mecanismul actual ar fi fost aplicat", a spus Erik de Vrijer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#scumpire gaze Bucuresti, #scumpire gaze pret gigacalorie Bucuresti, #Traicu scupire gaze, #Ministerul Economiei scumpire gaze , #gaz