Polonia poate deveni al doilea Texas

Sambata, 07 August 2010, ora 19:11
3395 citiri
Polonia poate deveni al doilea Texas
Foto: Global News

Polonia ar putea deveni, in urmatorii 10-15 ani, un nou gigant energetic, un al doilea Texas. Cel putin asa spera locuitorii acestei tari, dupa ce autoritatile au anuntat ca aici ar putea exista intre 1,5 si 3 trilioane de metri cubi de gaz de sist, cantitate aproape egala cu rezervele de gaz ale Irakului.

"Toti vor sa auda ca Polonia poate deveni al doilea Texas", a declarat ministrul-adjunct pentru mediul inconjurator al Poloniei, Jacek Jezierski, principalul geolog al tarii, citat de Global Post.

O constructie modesta din otel, ce se afla pe un camp verde in nordul Poloniei, a devenit locul preferat pentru vizitele politicienilor polonezi si alimenteaza visele despre averi imense si independenta.

Turnul apartine companiei canadiene Lane Energy si este folosit pentru lucrari de forare, in scopul descoperirii gazului de sist, combustibil netraditional care s-ar putea afla in cantitati enorme in zonele stancoase de pe teritoriul Poloniei.

Perspectivele sunt, cu siguranta, ispititoare. In Polonia ar putea exista intre 1,5 si 3 trilioane de metri cubi de gaz de sist, cantitate similara cu rezervele de gaz ale Irakului.

O asemenea perspectiva ii face pe polonezi sa "saliveze", mai scrie cotidianul citat. Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe al tarii, a declarat ca in urmatorii 10-15 ani Polonia ar putea deveni un nou gigant energetic, datorita gazului de sist.

Potrivit Global Post, in toate aceste declaratii principalul cuvant este "ar putea". Companii americane, precum Marathon Energy si ExxonMobil, au primit de la guvernul polonez concesiuni pentru desfasurarea lucrarilor.

Asta pentru ca structurile geologice din Polonia sunt similare cu cele din SUA, care sunt bogate in gaze neconventionale. Dar, pana cand nu vor fi forate sonde de cautare, iar Polonia nu va fi cercetata cu mai multa atentie, nimeni nu stie exact cat de mari sunt rezervele poloneze de gaz.

"Este posibil sa fie gaz acolo, dar pentru a spune cu certitudine acest lucru am nevoie de documentatie", a spus Jacek Jezierski.

El a adaugat ca vor trece cel putin cinci ani pana cand Polonia va cunoaste cu exactitate volumul rezervelor sale de gaz de sist si mai mult de un deceniu pana sa inceapa extractie lui. Evaluarea va veni de la companiile americane care vor analiza structurile geologice din Polonia.

Recent, Larry Archibald, vicepresedintele companiei americane de exploatare ConocoPhillips, partenerul Lane Energy in Polonia, a declarat ca: "Aplicam in strainatate vasta experienta privind extractia de gaz de sist si metan. Deci, suntem pionieri in Polonia".

Polonia vrea sa puna capat dependentei tarii fata de gazul rusesc

Efortul merita pentru ca gazele de sist s-au dovedit o mana cereasca pentru SUA. Dupa decenii de exploatare, lucrari care au costat foarte mult, un grup de firme energetice americane a gasit solutia si metoda de a extrage gazul de sist prezent in cantitati mici in formatiuni aflate la mare adancime sub pamant. Tehnologia prevede scoaterea gazului de sist la suprafata cu ajutorul apei la inalta presiune.

Rezultatul a fost revolutionar. Cu doar cativa ani in urma, SUA se asteptau sa devina un importator de gaz si sa construiasca porturi capabile sa primesca in mari cantitati gaz natural lichefiat, pentru a tine pasul cu cererea interna crescanda.

In schimb, Statele Unite au astazi gaz suficient, iar tara ia in calcul planuri privind transformarea terminalelor pentru primirea de gaz lichefiat in unele pentru exportarea propriului gaz.

Polonezii sunt incantati de ideea repetarii experientei americane. Scopul principal ar fi sa puna capat dependentei tarii fata de gazul rusesc, cu ajutorul caruia Polonia isi asigura astazi circa doua treimi din necesitatile sale de gaz.

Importul de gaz dintr-o tara care inainte era "stapana imperiala" a Poloniei constituie o problema politica sensibila pentru Varsovia. Guvernul negociaza in prezent un nou contract cu Gazprom, cu termen pana in 2037, dar opozitia critica vehement aceste negocieri, declarand pun in pericol independenta Poloniei.

"Exista o mare dorinta in Polonia pentru a avea independenta energetica", a spus Jezierski. Insa, pentru a deveni o mare putere in domeniul gazului, Polonia va trebui sa depaseasca piedici importante.

Chiar daca gazul de sist va fi descoperit, rezervele vor trebui sa fie destul de mari pentru ca extractia sa devina comercial avantajoasa si rentabila.

Conditiile legale in Polonia sunt, de asemenea, foarte diferite de cele sin SUA. Normele de mediu sunt mult mai drastice in UE decat in SUA, iar astazi se inteteste contracararea planurilor de forare in Polonia, din cauza urmarilor negative pe care le-ar putea avea acest lucru pentru calitatea apei in regiune.

In Statele Unite, drepturile de minerale apartin de obicei proprietarului terenului aflat la suprafata si de aceea proprietarii sunt stimulati sa desfasoare lucrari de cautare a zacamintelor.

In Europa, astfel de depozite apartin de obicei statului, fapt pentru care proprietarii nu sunt prea entuziasti in privinta descoperirii pe terenurile lor a unor zacaminte.

De asemenea, infrastructura necesara pentru extragerea gazului lipseste in Europa. In SUA exista peste o mie de sonde, in timp ce in Europa - mai putin de o suta.

In cele din urma, tehnologia necesara pentru extractia gazului au fost descoperite de companii americane, de aceea tot ele vor deveni lider in acest domeniu in Polonia, iar acest lucru provoaca deja controverse in tara.

Jaroslaw Kazcynski, liderul partidului conservator Dreptate si Justitie, a avertizat in legatura cu predarea zacamintelor naturale ale Poloniei in mainile strainilor, care vor face din ele bani, fara sa-i lase nimic Poloniei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Polonia superputere gaze, #Polonia gigant energetic, #gaze Polonia Texas , #gaz