Ponta are planuri ambitioase pentru sectorul energetic: Pana in 2019 ar trebui sa...

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 19:25
2345 citiri
Ponta are planuri ambitioase pentru sectorul energetic: Pana in 2019 ar trebui sa...
Foto: Facebook/Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca daca va fi inceputa exploatarea gazelor din Marea Neagra, pana in 2019 ar trebui sa fie suficient gaz atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova.

"In mod normal, daca toate premisele existente referitoare la gazul din Marea Neagra se confirma si se incepe exploatarea lor si pana in 2019 trebuie sa avem suficient gaz si pentru Romania si pentru Moldova. Energie electrica avem deja suficienta, avem capacitate de export, dar acolo e vorba de lucrarile de infrastructura de transport la Transelectrica. Deci, energie electrica, gaz suficient pentru Romania si pentru Moldova", a spus Ponta, intrebat de un jurnalist despre momentul cand va putea fi asigurata independenta energetica.

Premierul a insistat ca Transgaz si Romgaz "sa puna umarul la ceea ce este strategia nationala si asigurarea independentei energetice".

Moldova cauta independenta energetica de Rusia cu gazul romanesc - Reuters

"Transgazul si Romgazul in primul rand functioneaza in acest moment. Au avut listari de succes la Bursa, cu capital si privat alaturi de cel de stat. Actioneaza ca doua companii moderne, care investesc, au profit, au angajati.

Am nevoie ca si Transgaz si Romgaz sa puna umarul la ceea ce este strategia nationala si asigurarea independentei energetice si de sprijin in special, pentru Republica Moldova, dar si de interconectare cu toti ceilalti vecini ai nostri si de realizare a acestei independente energetice, fara de care Romania va fi foarte greu sa se dezvolte sustenabil pe termen mediu si lung", a explicat premierul Victor Ponta.

El a subliniat ca Transgaz trebuie sa investeasca in conducta prin care se vor transporta gazele din Marea Neagra.

Gaze pentru R.Moldova

Premierul considera ca o alta prioritate a Transgaz trebuie sa fie transportul de gaze pana la Chisinau, pentru asigurarea independentei energetice a Republicii Moldova.

"Al doilea proiect pe care il am in minte. Am reusit intr-un an de zile sa facem (...) gazoductul care ne leaga de Moldova. (...) Are deocamdata in primul rand o valoare simbolica, pe urma, o valoare economica limitata. Ca adevaratul sprijin pe care il acordam Moldovei va fi atunci cand veti avea si statia de comprimare si capacitatea de transport si atunci cand practic vom putea sa livram le nevoie, gaz, pana la Chisinau, nu doar pana la Ungheni. (....) Moldova este prioritate absoluta. Tot ce gandim despre energie, (...) gandim nu doar pentru Romania, si pentru Moldova", a spus premierul Ponta.

Premierul a sugerat conducerii Transgaz sa ia in calcul si proiectele internationale TAP si TANAP, care vizeaza aducerea gazelor din Azerbaidjan, prin coridorul sudic, pe pietele tarilor din Europa.

El a adaugat ca independenta energetica a Romaniei, mai ales fata de Rusia, este foarte importanta.

"Eu nu cred ca Romania va fi cu adevarat puternica si independenta, decat atunci cand nu o sa mai depindem din punct de vedere energetic, de nimeni, in mod special. Sau ma rog, daca depindem de Vest, nu e asa grav, e bine. Sa nu depindem de cei din Est, care la nevoie stiu sa dea robinetul mai tare sau mai incet si eu primesc de la dumneavoastra cat s-a redus gazul pe conducta sau nu, dupa care aflu ca decizia se ia in Austria.

Nu, nu cred ca se ia in Austria, cred ca se ia la Moscova decizia, doar se implementeaza in Austria. Modul in care dumneavoastra va faceti strategia de viitor ne va asigura noua, ca tara, independenta energetica care inseamna independenta politica", a concluzionat premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Ponta gaze Moldova, #Ponta independenta energetica , #gaz