Presedintele ANRE, catre consumatori: Negociati-va facturile de energie si gaze pentru un pret mai mic

Marti, 27 Iunie 2017, ora 21:46
12843 citiri
Presedintele ANRE, catre consumatori: Negociati-va facturile de energie si gaze pentru un pret mai mic
Foto: Arhiva Ziare.com

Consumatorii trebuie sa negocieze cu furnizorii de utilitati, in special cu cei care ofera mai multe servicii la pachet, pentru a obtine preturi mai bune la energie electrica si gaze naturale, a declarat, marti, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

El a oferit propriul exemplu, precizand ca a economisit foarte mult dupa ce purtat negocieri cu un singur furnizor care ii livreaza atat energie electrica, cat si gaze naturale.

"Eu, de exemplu, la mine acasa am acelasi furnizor si de energie, si de gaze. Oferta pe energie electrica este negociata si este mult mai mica decat oferta furnizorului de ultima instanta din zona in care locuiesc. Plus ca este mult mai simplu, pentru ca am relatie cu o singura firma de furnizare, si de gaze, si de energie", a explicat oficialul ANRE.

Havrilet a precizat ca, de la 1 iulie, va creste pretul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentati de furnizorii de ultima instanta, adica cei traditionali: Enel, E.ON, CEZ si Electrica, in functie de zona in care locuiesc.

"Pentru consumatorii care au incheiat contracte cu furnizorii pe piata libera, pretul nu creste, ci ramane cel din contractul aflat in vigoare", a aratat el.

Presedintele ANRE a explicat ca furnizorii traditionali, care ofera energie in regim de ultima instanta, au cel mai mare pret de pe piata, pentru ca acesti furnizori trebuie sa poata oferi energie in orice moment, chiar si consumatorilor care raman fara furnizor.

"Dar, daca va uitati in comparatorul de preturi, in toate zonele unde sunt furnizori de ultima instanta, sunt 14-15 oferte la preturi mai mici decat cele ale furnizorilor de ultima instanta. Furnizorul de ultima instanta este pragul cel mai scump, de acolo se negociaza la preturi mai mici. Inclusiv furnizorii de ultima instanta au oferte cu preturi mai mici pe piata concurentiala. Pretul cerut de Enel, spre exemplu, pe contracte negociate, este sub valoarea de referinta (stabilita de ANRE - n.r.). Aceasta este o valoare de referinta pentru ca este pentru furnizarea de ultima instanta, care nu se negociaza", a aratat Havrilet.

Totodata, el a admis ca sunt foarte putini consumatori casnici care au incheiat contracte in regim concurential, in principal din lipsa informatiilor, si a aratat ca ANRE va obliga furnizorii de ultima instanta sa-si anunte toti consumatorii ca au posibilitatea de a face acest lucru.

"Am venit cu un program prin care vom obliga furnizorii de ultima instanta sa ii anunte pe consumatori ca de la 1 ianuarie nu mai exista piata reglementata, nu mai exista acea portiune de energie electrica care vine la pret reglementat de la producatori, care la ora actuala este de 10% din cosul total", a mai spus Havrilet.

Potrivit acestuia, atunci cand semneaza un contract negociat, consumatorii trebuie sa fie atenti in primul rand la pret, apoi la conditiile contractuale, in ce situatii pot fi deconectati si in ce conditii se face plata.

Seful ANRE a aratat ca, in prezent, pretul energiei pe piata spot (PZU) a bursei de energie este mult mai mare decat anul trecut. Spre exemplu, potrivit datelor bursei OPCOM, consultate de AGERPRES, pretul pentru ziua de 27 iunie 2017 (marti) este 257 de lei pe MWh, in crestere cu 55% fata de ziua de 27 iunie 2016, care a fost o zi de luni, cand pretul pe aceeasi platforma bursiera era 165 de lei pe MWh.

"Aceasta scumpire este propagata din perioada ianuarie-februarie, pe fondul unei lipse de energie ieftina din surse hidro si eoliene. Insa si in regiune se constata acest fenomen. Romania este cuplata cu pietele din Ungaria, Cehia si Slovacia si, pe toate aceste piete, pretul pe PZU este aproximativ acelasi, cu unul sau doi euro mai mic in Romania. In Serbia si Bulgaria preturile sunt si mai mari", a sustinut oficialul ANRE.

El a adaugat ca pretul pe bursa poate reveni odata cu aparitia unor conditii climatice propice pentru a creste productia de energie eoliana si hidro, adica vant si ploi. "Ne asteptam ca, pana la toamna, aportul de energie regenerabila sa nu creasca", a mai spus Havrilet.

Pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creste cu pana la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei Comitetului de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), au declarat, vineri, reprezentantii institutiei.

De la 1 iulie, pretul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din pretul total, si dintr-o componenta care reflecta pretul din piata libera, care are o pondere de 90%. De la 1 ianuarie 2018, piata va fi complet liberalizata si toata energia pentru consumatorii casnici va proveni din piata libera.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#ANRE negociere facturi gaze, #ANRE negociere facturi , #gaz