Proiectul construirii Nabucco, ratificat de Romania - Basescu a promulgat legea

Joi, 14 Martie 2013, ora 15:21
1918 citiri
Proiectul construirii Nabucco, ratificat de Romania - Basescu a promulgat legea
Foto: eurodialogue.org

Legea de ratificare a Acordului de Sprijin al Proiectului Nabucco semnat intre Romania, Nabucco Gas Pipeline International GmbH si Compania Nationala Nabucco Romania a fost promulgata, miercuri, de Presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial.

Reinhard Mitschek, directorul executiv al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, a salutat aceasta decizie.

"Acesta este un nou pas inainte, demonstrand faza avansata de dezvoltare a conductei Nabucco, un proiect care va asigura diversificarea surselor de aprovizionare si securitatea energetica a Europei. Proiectul este avansat in toate domeniile: legal, proiectare si comercial si asteptam cu interes continuarea colaborarii cu autoritatile romane pe masura ce proiectul progreseaza", a spus Reinhard Mitschek, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Transgaz, actionarul roman in proiectul Nabucco, a aprobat recent Acordul de Finantare si Optiune de contributie la capitalul social al Nabucco Gas Pipeline International GMBH, semnat de actionarii Nabucco si partenerii de la Shah Deniz.

"Salutam sprijinul reinnoit al Romaniei pentru Nabucco, ce demonstreaza ca acest proiect este unul castigator pentru toate partile implicate. Acordul de Finantare si Optiune de Contributie la Capitalul Social al Nabucco Gas Pipeline International GMBH este un factor important in diminuarea riscurilor pentru investitori, iar noi anticipam o cooperare de success in realizarea proiectului conductei", a precizat Frank Siebert, director financiar al Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

La 8 iunie 2011 au fost semnate Acordurile de Sprijin al Proiectului intre Nabucco Gas Pipeline International GmbH si ministerele implicate din tarile de tranzit.

Principalele elemente ale Acordurilor de Sprijin al Proiectului sunt anuntarea unui regim reglementat de tranzit avantajos, aflat sub incidenta legislatiei UE in domeniul energiei, protejarea conductei Nabucco fata de eventuale modificari legislative discriminatorii si sprijin pentru masuri legislative si administrative necesare implementarii proiectului, conform comunicatului.

"Impreuna cu Acordul Interguvernamental, Acordurile de Sprijin al Proiectului creeaza un regim de reglementare stabil si pe termen lung, necesar grupului international de finantatori in vederea asigurarii fondurilor pentru unul dintre cele mai mari proiecte de transport al gazelor naturale la nivel mondial. Acest cadru robust de reglementare este un avantaj important al conductei Nabucco", se mai arata in comunicat.

Ce presupune construirea conductei Nabucco

Proiectul Nabucco vizeaza realizarea unui gazoduct pe traseul Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria, cu o lungime totala de 3296 km. Conducta va traversa Turcia pe o portiune de 2000 km, Bulgaria pe 400 km, Romania pe 460 km, Ungaria pe 390 km si Austria pe 46 km.

Capacitatea initiala a conductei este de 8 miliarde mc/an, cu o crestere liniara pana la capacitatea proiectata de 31 miliarde mc gaze naturale/an in anul 2020.

Acest proiect poate duce la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze pentru peste 500 de milioane de clienti potentiali din tarile cu economii in crestere din Europa de Sud-Est precum si pentru Europa de Vest.

Actionarii proiectului sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata in 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Romania ratificare gazoduct Nabucco, #Romania ratificare Nabucco, #Romania constructie Nabucco, #Basescu lege Nabucco , #gaz