Raport alarmant: Pretul gazelor va creste cu 143 % in Romania in urmatorii doi ani (Video)

Marti, 18 Martie 2014, ora 13:21
5066 citiri
Raport alarmant: Pretul gazelor va creste cu 143 % in Romania in urmatorii doi ani (Video)

Pretul gazelor de productie interna va creste cu 143% in urmatorii doi ani, potrivit calendarului de liberalizare a pietei gazelor, ceea ce inseamna ca pentru consumatorii industriali preturile finale vor fi majorate cu 72%, a declarat, marti, Valeriu Binig, director in cadrul companiei de consultanta Deloitte.

Estimarile sunt cuprinse in studiul "Evaluarea strategica a impactului liberalizarii pietei gazelor naturale asupra consumatorilor industriali din Romania", realizat de compania de consultanta Deloitte, la cererea CONPIROM, si prezentat marti intr-o conferinta de presa.

Piata gazelor: Cum risca Romania sa piarda peste 500.000 de locuri de munca

"Calendarul de liberalizare asumat de autoritatile romane este unul agresiv, ce prevede o crestere de 143% a pretului gazelor indigene in urmatorii doi ani pentru consumatorii non-casnici, ceea ce genereaza presiuni si riscuri pentru orice industrie implicata.

Considerand ca pretul de import si ponderea importurilor raman aceleasi, cresterea pretului final va fi de 72% in urmatorii doi ani", a precizat Binig.

Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, in luna martie, consumatorii industriali utilizeaza 28% gaze de import, restul fiind de productie interna.

Reprezentantul Deloitte a amintit ca, in Romania, industria are o contributie de 32% la produsul intern brut.

"Piata nu este suficient de matura pentru liberalizarea dubla, atat pe segmentul angro, cat si pe cel cu amanuntul. Trebuie dezvoltate capacitatile de stocare si trebuie puse la punct reguli de utilizare a acestor capacitati. Trebuie sa vedem daca e cazul sa pastram cosul de gaze sau nu", a precizat Binig.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeana trebuie sa tina cont ca Romania este o piata de frontiera, supusa unor riscuri politice si, in plus, avem o singura sursa de import, respectiv Federatia Rusa. In acelasi timp, alte state europene, precum Marea Britanie, au 10 sau chiar mai multe surse de aprovizionare cu gaze.

In plus, istoricul pietei de gaze a Romaniei arata ca tara noastra a avut preturi mai mari decat restul tarilor europene pentru gazele rusesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#scumpire gaze, #liberalizare piata gaze, #Romania importuri gaze , #gaz