Relatia Stalin-Mao s-a inversat astazi: Rusia lui Putin, salvata de China

Joi, 22 Mai 2014, ora 14:26
4402 citiri
Relatia Stalin-Mao s-a inversat astazi: Rusia lui Putin, salvata de China
Foto: Business Week

China s-a bazat in urma cu decenii pe ajutorul sovietic in timpul erei lui Mao Ze Dung si a lui Iosif Stalin. Insa acum rolurile s-au inversat, China o ajuta pe Rusia lui Putin, intr-un moment delicat in care se afla Moscova, pe plan international, in urma sanctiunilor Occidentului.

Liderul rus, Vladimir Putin, aflat in vizita in China, a reusit sa incheie un acord comercial urias cu China, pentru livrarea de gaze naturale, potrivit Business Week.

Putin cauta sa stranga legaturile cu China, dupa conflictul din Ucraina, care a dus la indepartarea Rusiei de Statele Unite si aliatii sai europeni.

Relatia cu China, cel mai mare partener comercial al Rusiei, este una in continua dezvoltare. Astfel, volumul tranzactiilor a crescut de sapte ori in ultimii 10 ani, pana la nivelul de 94 de miliarde de dolari in anul 2013.

Inversarea rolurilor celor doua tari este reliefata de evolutia economica a ultimilor 35 de ani. In anul 1979, cand presedintele Chinei, Deng Xiaoping incepea reforma economica, PIB-ul tarii a fost de doar 40% din cel al Uniunii Sovietice. In prezent, economia Chinei a ajuns de patru ori mai mare decat cea a Rusiei.

Disponibilitatea Moscovei de a face afaceri cu China marcheaza o noua etapa a istoriei zbuciumate a relatiilor dintre cele doua tari, care au fost principalele puteri comuniste.

In timp ce Mao a acceptat un rol in umbra lui Stalin, relatiile dintre cele doua state s-au inrautatit dupa moartea dictatorului din URSS.

Rusia prezinta vizita lui Putin in China ca o sansa de strange relatiile dintre cele doua tari.

Rusia si China sunt doua dintre cele cinci puteri nucleare care au drept de veto in Consiliul de Securitate al ONU, ele colaborand foarte bine pe plan diplomatic, pentru a contacara dominatia mondiala a Statelor Unite.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#realatia Stalin Mao China, #relatiile Rusia China, #Putin acord comercial China, #Rusia parteneriat comercial China, #vizita Putin China, #evolutia economica China Rusia , #gaz