Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romania face un pas important pentru a reduce dependenta de gazele rusesti

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 12:41
7676 citiri
Romania face un pas important pentru a reduce dependenta de gazele rusesti
Foto: World Bulletin

Romania, Georgia, Azerbaidjan si Ungaria au terminat studiul de fezabilitate al proiectului ce vizeaza constructia primului terminal de gaz natural lichefiat de la Marea Neagra, care ar ajuta la reducerea dependentei de resursele rusesti.

Anuntul a fost facut de directorul general al proiectului, Mitica Savu, care a mentionat ca o adunare generala cu partile implicate va fi organizata in februarie 2015, informeaza World Bulletin.

Romania, Georgia, Azerbaidjan si Ungaria planuiesc inca din 2012 acest proiect, numit AGRI.

El presupune livrarea gazelor din Azerbaidjan in Georgia, de unde vor fi distribuite catre Romania si Ungaria.

Primul pas consta in constructia unui gazoduct care sa lege depozitul azer de un port georgian, unde va avea loc procesul de lichefiere. De acolo, resursa va fi transportata pe coasta romaneasca a Marii Negre.

Dupa intrarea in sistemul de gaze al tarii noastre, va putea ajunge si in Ungaria, printr-un interconector, a explicat Savu. Costurile AGRI sunt estimate la 4,5 miliarde de euro, capacitatea fiind de 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Romgaz din Romania, Georgian Oil and Gas Corporation, Socar din Azerbaidjan si MVM din Ungaria sunt companiile care detin acest proiect.

Ponta, discutii despre AGRI

In aprilie, conducerea SOCAR si ministrul azer al Energiei, Natiq Aliyev, s-a intalnit cu mai multi oficiali romani, printre care si premierul Victor Ponta, pentru a discuta despre proiectul AGRI.

"Cele mai importante subiecte sunt legate de perspectivele proiectului AGRI, oportunitatile de investitii pe piata din Romania si dezvoltarea proiectelor azero-romane in domeniul economic", au transmis atunci reprezentantii SOCAR.

Romania si vecinii, la mana lui Putin - Cum scapam de "jugul" energetic al Rusiei

Gazul natural lichefiat, prioritar pentru Europa

Ministrii de resort din Bulgaria, Slovenia, Austria, Croatia, Italia, Grecia si Romania au avut, marti, o intrevedere la Bruxelles cu Maros Sefcovic, comisarul european care se ocupa de proiectul Uniunii energetice, pentru a discuta despre viitorul acestor state in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, ei au discutat despre necesitatea unei piete interconectate si de faptul ca e nevoie de crearea infrastructurii necesare in acest sens.

Telul poate fi atins prin implementarea unor proiecte regionale precum constructia unor terminale de gaz natural lichefiat, care sa fie legate de Coridorul Sudic, sau prin dezvoltarea depozitelor offshore din Marea Neagra si din estul Marii Mediterane si transportarea resurselor in restul Europei.

South Stream, ingropat definitiv: Ce alternative are UE pentru Romania si celelalte tari din sud-est

De asemenea, Comisia Europeana a insistat asupra realizarii unor conducte care sa lege tarile sudice de cele nordice, o idee vehiculata pe Batranul Continent inca din 2009.

In acest context, Romania, Grecia si Bulgaria au semnat, tot marti, un acord de colaborare pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze.

Coridorul Sudic ar urma sa transporte gaz din Marea Caspica prin Georgia si Turcia, prin gazoductul Tanap (care va transporta pana la 16 miliarde de metri cubi de gaz de la platforma Shah Deniz din Azerbaijan, pana la granitele Turciei cu Grecia si Bulgaria), iar apoi prin Grecia, Albania si Italia, prin conducta TAP.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Romania terminal gaz natural lichefiat, #Romania terminal GNL, #Romania alternativa gaze Rusia, #proiect AGRI , #gaz