Romania, o noua putere in liga gazului - Asia Times

Vineri, 16 Martie 2012, ora 23:30
5049 citiri
Romania, o noua putere in liga gazului - Asia Times
Foto: sfin.ro

Rezervele de gaze naturale descoperite recent de Romania in Marea Neagra ar putea oferi tarii noastre nu numai independenta energetica, dar si posibilitatea de deveni o putere in liga mondiala a gazului, scrie presa internationala.

Gazele naturale descoperite in largul Marii Negre pot avea ramificatii pentru intregul complex energetic Euro-Caspian, din Asia Centrala pana in Europa Centrala, relateaza Asia Times.

Aceasta descoperire va reface calculele din jurul Coridorului Sudic de gaze al Uniunii Europene, in acelasi timp furnizand noi potentiale surse de enrgie pentru Europa de Centrala si de Est si in special pentru sud-estul continentului.

In acest context, potentialul Romaniei de deveni un exportator de gaze naturale catre aceste zone vine in centrul atentiei.

Importanta descoperirii din Romania vine in mijlocul unor ingrijorari privind o eventuala alegere a unui consortiu in curs de dezvoltare din largul Azerbadjanului, depozitul de gaze naturale Shah Deniz, intre ruta vestica de 10 miliarde de metri cubi de gaz de an, prin Grecia si Italia, si ruta nordica, prin Bulgaria catre sud-estul Europei.

Presedintele Traian Basescu a declarat, pe 5 martie, dupa vizita la bordul navei de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil, din Marea Neagra, ca descoperirea unor zacaminte de gaze de catre aceasta ar putea insemna ca Romania ar deveni independenta din punct de vedere energetic in 2015-2016.

Basescu: In 2015-2016, Romania poate fi independenta energetic

"Exploatarea zacamintelor va putea incepe dupa ce se fac toate prospectiunile (...) e o chestiune cam pe la orizontul anului 2015, 2016-2017. In acest orizont, 2015-2016, Romania va putea sa fie deplin independenta din punct de vedere energetic", a afirmat atunci Basescu.

Totodata, presedintele tarii a precizat ca au fost gasiti 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cantitate consumata de tara noastra in 25-30 de ani numai din rezervele romanesti sau in 75-90 de ani, din importurile de gaze naturale.

Presa internationala: Romania ar putea deveni independenta energetic

Compania bulgara de gaze Bulgartransgaz a anuntat ca va coopera pentru a construi un Interconector transfrontalier Bulgaria-Romania (IBR). Daca acesta va fi construit astfel incat sa fie reversibil bidirectional, ar putea face posibil nu numai ca Bulgaria sa importe gaze romanesti direct din tara noastra, dar si sa tranziteze in Romania gazele pe care vecinii de la Sud le-ar putea primi din depozitiele azere ale Shah Deniz, prin Georgia, Turcia si prin Interconectorul Turcia-Bulgaria, aflat inca in constructie.

In plus, prin anuntarea noului sistem de legatura si de transport al gazelor naturale intre Romania si Bulgaria, gazele descoperite in largul Marii Negre ar putea ajunge in Turcia sau in Grecia direct cu ajutorul IBR, la care s-ar putea lega alte sisteme de transport. Romania ar urma sa devina, astfel, un exportator important de gaze naturale in regiune.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#Romania liga gazului, #gaze naturale Romania, #Romania putere piata gazului, #Romania export gaze , #gaz