Romania si adevaratele mize ale Consiliului European - Interviu

Luni, 20 Mai 2013, ora 14:40
4220 citiri
Romania si adevaratele mize ale Consiliului European - Interviu

Consiliul European de miercuri, la care presedintele Traian Basescu l-a mandatat pe premierul Victor Ponta, are niste mize uriase pentru Romania.

Conform ordinii de zi aprobata de Comisia Europeana si publicata pe site, va fi discutata chestiunea energiei in contextul eforturilor UE de a promova cresterea economica, crearea de locuri de munca si competitivitatea.

Consiliul isi va indrepta atentia asupra a trei chestiuni: prioritatea care va fi acordata finalizarii pietei interne a energiei si interconectarilor, necesitatea stimularii investitiilor in infrastructura energetica moderna si provocarea reprezentata de preturile ridicate ale energiei.

De asemenea, Consiliul European va discuta despre politica fiscala, punand un accent

deosebit asupra eficientei colectarii taxelor si a celor mai adecvate modalitati de abordare a evaziunii si fraudei fiscale, cu scopul de a consolida orientarea fiscala a statelor membre si de a aprofunda piata interna.

In aceste conditii, Romania are trei mize mari pe care trebuie sa le aduca la masa discutiilor, a precizat Ionel Blanculescu, consultant financiar si consilierul onorific al premierului, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, tara noastra trebuie sa obtina o directiva clara in ceea ce priveste schema de sprijinire a energiei regenerabile, care ar putea produce moartea industriei noastre, pericolele exploatarii gazelor de sist si scaderea pretului la energie.

Care va fi tema principala care va fi discutata la Consiliul European de miercuri?

Tema principala va fi impactul schemelor de sprijin a resurselor regenerabile la nivel industrial, care este unul extrem de important, mai ales in Romania. Ele au esuat. Ne confruntam cu esuarea sistemului, din cauza unui management guvernamnetal defectuos in ceea ce priveste aplicarea lor.

In toate tarile, mai putin Romania, schemele de sprijin, care au scopul de a incuraja invesitorii in domeniu, au condus la investitii de peste 30 miliarde de euro. De fapt, acesti bani nu au ajuns la noi in tara, ci in statele europene care produc infrastructura energiilor regenerabile, de unde s-au cumparat produsele necesare, cum ar fi turbinele.

Ce trebuia sa faca Romania ca sa nu ajunga in aceasta situatie?

In alte tari, de exemplu in Marea Britanie, erai obligat sa vii in tara respectiva, sa deschizi unitatea de productie si apoi sa le montezi. Deci toti investitorii trebuiau sa deschida o fabrica in Romania, sa produca aici toate elementele necesare, cu tehnologia lor, dar cu forta noastra de munca, si abia apoi sa beneficieze de masurile de sprijin. Insa la noi ele s-au acordat prosteste si din acest motiv investitiile respective nu sunt, de fapt, investitii si au reusit sa omoare sectorul industrial.

Cum au reusit acest lucru? Puteti sa ne dati un exemplu concret?

Producatorul de aluminiu Alro a anuntat cifrele care au fost platite pentru certificatele verzi, anume 40 milioane in 2012 si vreo 66 de milioane in 2013. Insa haideti sa vorbim la nivel general. Sectorul metalurgic din Romania, pentru ca sa produca 40 de milioane de euro pentru schemele de sprijin, trebuie sa aiba afaceri cam de 300-400 milionae de euro, iar profitul sa fie cam de 10%.

Ideea este ca sectorul industrial a fost atat de zdruncinat de schemele de sprijin pentru ca nimeni nu si-a inchipuit ca va lucra intr-un an de zile pentru o cifra de afaceri de 300 milioane de euro numai pentru a contribui cu 10% la investitiile in energie regenrabila, care n-au nicio treaba cu combinatul respectiv. Este o mare nedreptate.

Puteau companiile respective sa reinvesteasca acesti bani platiti sub forma schemei de sprijin pentru energie regenerabila?

Da, puteau sa isi investeasca acei 40 de milioane de euro in retehnologizare, modernizare, in distributie, in muncitori. Insa combinatele trebuie sa dea acesti bani unor companii care vin din exterior, ca la un El Dorado. Ei nu vin pentru noi, ci pentru ca primesc aceste scheme de sprijin. Iar sectorul industrial nu poate produce o cifra de afaceri doar pentru asa ceva.

Totusi, energia alternativa trebuie echilibrata de undeva...

Energie regenerabila se face cand se poate: cand e vant, cand e soare. Tot sistemul de stat echilibreaza lipsurile, adica se refracta tot la consumatorul de rand. Amaratele de termocentrale consuma foarte mult din resurse, iar cei din energia regenerabila nu platesc aceste costuri, ci tot cetateanul, prin factura.

Ce va incerca sa obtina Romania la Consiliul European in acest domeniu?

Trebuie sa existe o decizie: ce vom face cu aceste scheme de sprijin, vom omori industria sau gasim o formula rationala de echilibru intre ele si sectorul industrial.

O alta tema ar putea fi problema exploatarii gazelor de sist in tarile europene, in conditiile in care SUA beneficiaza de scaderi ale facturilor datorata acestui fenomen?

Sigur, e o foarte mare problema, pentru ca vrem sa preluam modelul american. In SUA s-au relocat multe investitii care trebuiau sa ajunga in Europa, pentru ca la ei pretul gazelor este de cinci ori mai mic decat in UE. In acest moment, sunt 80 de miliarde de dolari care intra in America, ca urmare a relocarii din UE.

Astfel, noi suntem intr-o situatie dificila, asa ca UE a inceput sa fie de acord cu exploatarea gazelor de sist. Insa exista si diferente intre Europa si SUA, mai ales in ceea ce priveste densitatea populatiei, astfel ca nu prea poti face exploatari in zone populate, aglomerate, de aceea vor fi mai multe probleme legate de gazele de sist.

Cel mai probabil, UE va fi de acord cu aceasta tema, dar va lasa la latitudinea fiecarei tari sa decida cum si unde va face exploatarea. Insa trebuie avut in vedere daca gazele de sist vor duce la scaderea pretului ca la americani sau daca se vor exploata langa comunitatile omenesti, vor avea un impact asupra mediului, costurile vor fi mari, iar preturile tot nu vor scadea.

Romania vrea sa devina un hub energetic, pentru ca avem multe resurse diversificate. E un pariu pentru Romania, avem o mare oportunitate de a ajunge un pilon in aceasta industrie si putem sa devenim un exportator important in Europa. Se va discuta astfel la nivelul UE de a crea energie din toate sursele posibile.

Conteaza cine ne va reprezenta la Consiliul European?

Avand in vedere ca atributiile de ordin energetic se afla in directa subordonare si coordonare a premierului, este mai bine ca Victor Ponta va fi prezent acolo. Din punctul meu de vedere, era bine sa fie amandoi prezenti, prim-ministrul sa se ocupe de partea executiva, iar presedintele cu lobby-ul. Daca acum a decis Basescu sa mearga Ponta, atunci e mai bine, mai ales ca si el a recunoscut ca nu e un act de buna-vointa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Romania mize Consiliu European, #Romania Consiliu European, #discutii Consiliu European, #Romania gaze sist , #gaz