Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romania si vecinii, la mana lui Putin - Cum scapam de "jugul" energetic al Rusiei

Joi, 11 Decembrie 2014, ora 07:08
5591 citiri
Romania si vecinii, la mana lui Putin - Cum scapam de "jugul" energetic al Rusiei

Tarile din estul si sudul Europei, dependente de gazele rusesti, se lupta sa gaseasca alternative la gazoductul South Stream, un proiect ingropat de curand de Gazprom.

La inceputul lunii decembrie, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat ca renunta la gazoductul South Stream, care ar fi trebuit sa transporte resursa in Europa, ocolind Ucraina, ca urmare a opozitiei exprimate de Comisia Europeana.

Ulterior, Gazprom (compania care ar fi condus proiectul) a facut si anuntul oficial pe aceasta tema.

Decizia inseamna ca statele din sud-estul Europei raman dependente de gazul rusesc care tranziteaza Ucraina, astfel ca devin vulnerabile la conflictul care exista intre cele doua state.

South Stream, ingropat definitiv: Ce alternative are UE pentru Romania si celelalte tari din sud-est

In aceste conditii, liderii din regiune au inceput sa alcatuiasca o lista cu alternative la South Stream, printre care se afla si metode de a obtine acces la resursele azere.

Premierii din Cehia, Ungaria, Slovacia si Polonia s-au intalnit recent pentru a discuta despre securitatea energetica a regiunii, scrie Bloomberg.

"In cei 25 de ani care au trecut de la caderea comunismului nu am facut nimic pentru a diversifica rutele de gaze si petrol", a transmis prim-ministrul maghiar, Viktor Orban, dupa intalnirea care a avut loc in Bratislava, Slovacia.

"Este o uriasa eroare strategica, nu doar pentru Ungaria, ci pentru intreaga UE", a adaugat acesta.

Cel mai viabil proiect

Trans-Adriatic Pipeline (TAP), un proiect condus de firma britanica BP, a iesit invingator in fata gazoductului Nabucco, care ar fi traversat Romania.

Conducta, cu o lungime de 3.500 de km, va alimenta batranul continent din depozitul Shah Deniz din Azerbaidjan si va transporta initial 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an, o sesime fata de volumul estimat in cazul South Stream.

BP si partenerii sai, Statoil (Norvegia), Total (Franta) si SOCAR (Azerbaidjan), ar trebui sa dea drumul la livrari in 2016. Gazul va veni de la azeri pana la granita Turciei cu UE, iar de acolo va fi transportat prin Grecia in Albania si Italia.

"Pare cel mai promitator proiect, avand in vedere ca proiecte precum Nabucco si South Stream nu se vor materializa", a spus Agnia Grigas, analist la Centrul McKinnon pentru Afaceri Globale de la Occidental College din Los Angeles.

Proiectul este "realist si poate fi executat pe termen mediu", a spus ministrul ungar de Externe dupa negocierile care au avut loc la Atena, pe 1 decembrie, cu oficialii din Grecia, Bulgaria si Romania.

Ce variante mai are Europa de Sud-Est

Europa de Sud-Est cauta acum sa-si faca conexiuni intre tari pentru a asigura aprovizionarea cu resurse a statelor membre.

Unul din acesti interconectori este cel dintre Bulgaria si Romania (Ruse-Giurgiu), care ar trebui sa fie operational in prima jumatate a anului viitor, potrivit premierului de la Sofia, Boiko Borisov.

De asemenea, Bulgaria are in plan si o conducta care sa o lege de Serbia.

Propunerea Israelului

Bulgaria si Romania intentioneaza sa intensifice explorarea resurselor din Marea Neagra, in timp ce Israelul incearca din greu sa convinga UE sa sprijine o conducta pentru a transporta resursele sale de gaze in Europa prin Cipru.

Mai mult, blocul comunitar ia in considerare ideea de a construi 24 de terminale pentru gaze naturale lichefiate, care ar avea impreuna o capacitate de peste 140 de metri cubi, potrivit unui raport al agentiei de rating Moody's din 8 decembrie.

Slovacia a inaintat ideea unei conducte care sa lege statele balcanice de cele baltice, iar aceasta ruta ar traversa si tara noastra, costurile fiind estimate la 750 de milioane de euro.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#alternative South Stream, #alimentare gaze Europa de Est, #alimentare gaze romania , #gaz