Romania va putea exporta gaze incepand din 2013 - Ministerul Economiei

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 15:54
2386 citiri
Romania va putea exporta gaze incepand din 2013 - Ministerul Economiei
Foto: ccib.ro

Romania va putea exporta gaze incepand din 2013, pana la sfarsitul acestui an urmand sa fie facute testele, a declarat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Rodin Traicu.

"In 30 octombrie ma intalnesc cu omologul meu bulgar pe parte de securitate a gazelor. Vom fi interconectati cu bulgarii, dar cu schimb in ambele sensuri. Pana la sfarsitul anului se vor face teste privind circulatia gazelor in ambele sensuri", a spus Traicu.

El a spus ca in urma cu doua saptamani a avut intalniri pe aceeasi tema si cu omologul din Ungaria, pentru schimburile cu aceasta tara.

Exportul de gaze nu este posibil in prezent din cauza restrictiilor tehnice. Romania are o singura conducta de gaze cu Ungaria, prin care in acest moment poate doar importa. Alte doua conectari, cu Bulgaria si Republica Moldova, sunt in constructie.

Conducta de gaze cu Ungaria a fost finalizata in 2010. Romania are doi producatori mari de gaze, Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura doua treimi din consum, iar diferenta este importata prin intermediari din Rusia.

Oficialii OMV Petrom au spus de mai multe ori in ultimii ani ca intentioneaza sa exporte gaze.

Realizarea conductelor de export al gazelor a fost una dintre conditiile discutate de Romania cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Romania export gaze 2013, #Romania export gaze, #Ministerul Economiei export gaze , #gaz