Rusia nu se teme de concurenta SUA pe piata gazelor, ci de amenintarile radicalilor ucraineni

Sambata, 24 Mai 2014, ora 15:50
2570 citiri
Rusia nu se teme de concurenta SUA pe piata gazelor, ci de amenintarile radicalilor ucraineni

Presedintele rus Vladimir Putin nu considera ca Statele Unite ale Americii ar putea face concurenta Rusiei pe piata energetica europeana, deoarece, in opinia sa, pentru americani este mai profitabil sa exporte gaze naturale catre consumatorii din Asia, relateaza sambata agentia de presa Ria Novosti.

"Intr-adevar, in viitorul apropiat, prietenii nostri americani planifica sa devina exportatori net de gaze naturale. Este cu siguranta bine pentru piata mondiala si pentru noi, in cele din urma, si aceasta este doar un plus. Cu toate acestea, pentru a lansa exporturile de gaze lichefiate din America de Nord in Europa, specialistii aflati aici, experti si oameni de afaceri, inteleg foarte bine ca mai intai trebuie creata infrastructura corespunzatoare pe ambele maluri ale Atlanticului", a declarat Putin, adaugand ca transpunerea in practica a acestui proiect necesita investitii majore si foarte mult timp.

In plus, a remarcat liderul rus, pretul la gazele lichefiate in regiunea Asia-Pacific este de 1,6 ori mai mare decat cel din Europa.

Rusia intentioneaza nu numai sa-si consolideze pozitia de lider in furnizarea de resurse energetice, ci sa devina si unul din liderii procesului de transformare a sectorului energetic pe plan mondial, a subliniat presedintele rus, vorbind in a doua zi a Forumului economic international de la Sankt-Petersburg.

Alte ingrijorari

In acelasi context, Vladimir Putin a spus ca Moscova este ingrijorata in legatura cu amenintarile radicalilor din Ucraina de a perturba tranzitul de gaze naturale rusesti catre Europa.

"Suntem profund ingrijorati in legatura cu declaratiile radicalilor ucraineni, cu amenintarile lor de a impiedica tranzitul gazelor spre Europa. Speram totusi ca bunul simt va prevala in Ucraina", a mai spus seful statului rus, intr-o intalnire cu sefii marilor companii energetice din lume.

"Livrarile de gaze in Europa au continuat sa creasca chiar si in pofida discursului emfatic cu privire la necesitatea de a reduce dependenta energetica a Europei fata de Rusia. Noi preconizam sa respectam contractele. Speram ca si consumatorii si tarile de tranzit vor impartasi aceeasi abordare responsabila", a afirmat liderul rus.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat recent, intr-o scrisoare adresata presedintelui Vladimir Putin, ca grupul energetic Gazprom ramane responsabil pentru furnizarea de gaze rusesti in Europa.

Tranzitul de gaze via Ucraina a fost perturbat de mai multe ori in trecut. La sfarsitul anului 2008 inceputul lunii ianuarie 2009, un razboi al gazelor a izbucnit intre Rusia si Ucraina din cauza pretului la exporturile de gaze rusesti, care a avut repercusiuni si asupra clientilor din UE ai Gazprom.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#Rusia lider gaze Europa, #concurenta piata gaz , #gaz