Rusia si China, acord istoric in domeniul gazelor naturale

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 14:26
4124 citiri
Rusia si China, acord istoric in domeniul gazelor naturale
Foto: Arhiva

Rusia va furniza Chinei gaze naturale in valoare de peste 400 miliarde de dolari, in urmatorii 30 de ani, dupa ce cele tari au incheiat, miercuri, o intelegere in acest sens.

Informatia a fost confirmata de un purtator de cuvant al gigantului Gazprom, Alexei Kuprianov, scrie ABC News, care citeaza AP.

Contractul reprezinta o reusita importanta pentru Moscova, care este izolata de Occident prin sanctiunile impuse din actiunile care au dus la criza din Ucraina.

Pe de alta parte, chinezii isi vor diversifica resursele de alimentare cu gaz, avand in vedere ca se estimeaza o crestere a consumului de la 170 de miliarde de metri cubi de gaze, cat a fost in 2013, la 420 de miliarde de metri cubi in 2020.

Cele doua tari au purtat negocieri pe aceasta tema in ultimii 10 ani, insa nu au reusit sa ajunga la un consens, principala problema fiind pretul.

Harta care arata ca Rusia intoarce spatele Europei (Foto)

Rusia si China nu au semnat inca acordul privind gazele - unde nu s-au inteles

Contractul dintre grupul rus Gazprom si China National Petroleum Corporation (CNPC) prevede livrarea a 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in China, incepand cu 2018.

Pretul vehiculat este de 350-400 de dolari per mia de metri cubi, ce reprezinta media tarifelor percepute pentru statele europene.

"Intelegerea demonstreaza ca Rusia are si a avut mereu posibilitatea de a se dezvolta in alte piete (decat cele occidentale - n.red.). Amenintarea izolarii venita dinspre Occident nu isi va putea exercita efectele pe deplin", a comentat Sergei Utkin, expert politic la Academia de Sttinte din Rusia, citat de USA Today.

Unde ar putea exista probleme

Totusi, intelegerea cu China, estimata la peste 400 de miliarde de dolari, intampina o problema, avand in vedere ca ramane de stabilit o chestiune dificila, anume finalizarea gazoductului Rusia-China.

In prezent exista o ruta finalizata, care traverseaza Rusia pana la granita cu China, "Siberian Power". Se spera ca, prin extinderea sa in China, va livra gaze naturale in nordul tarii, in apropiere de Beijing.

Pentru ca livrarile sa inceapa in 2018, Gazprom si China National Petroleum Corporation (CNPC) trebuie sa se inteleaga cu privire la finalizarea portiunii chineze, ce ar putea costa 22-30 de miliarde de dolari.

Intiial, Rusia voia ca Beijingul fie sa plateasca, fie sa dea un imprumut pentru acest proiect.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Rusia China acord gaze, #Rusia acord gaze, #Rusia China gaze , #gaz
Comentarii