Scumpire drastica la caldura? Ce masura se pregateste sa ia Guvernul

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 12:58
7551 citiri
Scumpire drastica la caldura? Ce masura se pregateste sa ia Guvernul

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havilet, a anuntat ce masuri vor fi luate astfel incat gigacaloria sa nu se scumpeasca drastic de la 1 ianuarie 2015, din cauza liberalizarii pretului gazelor impusa de UE.

Havilet a declarat, luni, ca institutia pe care o conduce lucreaza cu Executivul la un draft de ordonanta de urgenta de modificare a Legii 123, pentru egalizarea pretului la gaze.

"Din aceasta iarna, ar putea exista o discrepanta majora", a spus seful ANRE, care a mentionat ca diferenta de 28-30% intre pretul gigacaloriei din prezent si cel posibil in 2015 reprezinta o estimare, care a fost inclusa in ordonanta de modificare a legii.

El a precizat ca Departamentul de Energie al Guvernului a primit semnale inca de anul trecut in legatura cu aceasta situatie, iar la inceputul lunii noiembrie i-au fost prezentate elementele clare.

Dupa ce reprezentantii Departamentului de Energie au comunicat ca amanarea liberalizarii pentru consumatorii industriali, dupa cum au cerut ANRE si mai multe companii, necesita aprobarea Comisiei Europene (CE), Nicolae Havilet a spus ca nu este nevoie de acest lucru, dar ca UE trebuie anuntata doar in legatura cu cantitatile exacte de gaz despre care este vorba.

Informatii contradictorii

Declaratiile presedintelui ANRE vin dupa ce o sedinta a Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor a pus pe jar presa, luni dimineata, seful forului, pesedistul Iulian Iancu, anuntand initial ca gazele s-ar putea scumpi drastic incepand cu 1 ianuarie 2015, din cauza liberalizarii pretului impusa de UE.

Informatii contradictorii privind o scumpire la gaze cu pana la 38%

Acesta a precizat ca, desi majorarea de pret ar fi trebuit sa se faca in etape egale, pana in anul 2021, procentul va fi mai mare, pentru ca tara noastra se afla in urma altor tari europene in ce priveste aplicarea directivelor in domeniu.

"Cresterea ar putea fi cauzata de liberalizarea pietei gazelor. Fara o interventie imediata, pretul va creste. Cresterea ar discrimina consumatorii care detin o centrala termica. Liberalizarea la noi a fost extinsa pana in 2021", a spus deputatul social-democrat, presedinte al Comisiei pentru industrii si servicii.

De asemenea, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, a spus in sedinta aceleiasi comisii ca preturile la gaze ar putea fi majorate, pentru toti consumatorii casnici, cu valori cuprinse intre 28 si 38 la suta.

Iulian Iancu a revenit ulterior si a precizat ca cei care sunt racordati la sistemul centralizat vor suporta "o crestere intre 28,8 si 38 la suta, asa cum a spus ANRE". "Cei cu centrale termice sunt protejati pana in 2021", a adaugat deputatul PSD.

In schimb, Departamentul pentru Energie al Guvernului a anuntat ca preturile platite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din productia interna nu se vor schimba de la 1 ianuarie, transmite Pro TV.

De asemenea, Mediafax a scris ca ANRE si mai multe companii au cerut Departamentului pentru Energie amanarea cel putin pana la 1 ianuarie 2016 a liberalizarii preturilor gazelor pentru centralele care produc energie termica pentru populatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#scumpire gaze, #scumpire gaze ordonanta urgenta, #scumpire gaze liberalizare , #gaz