Slovacia va livra gaze Ucrainei, in contextul problemelor cu Rusia

Duminica, 27 Aprilie 2014, ora 12:59
1415 citiri
Slovacia va livra gaze Ucrainei, in contextul problemelor cu Rusia

Ucraina si Slovacia au ajuns la un acord privind livrarea gazelor din Europa Centrala catre Ucraina. Acordul va fi semnat luni, a declarat ministrul Exconomiei din Slovacia, Tomas Malatinsky.

Ucraina incearca sa gaseasca rezerve alternative de gaz la livrarile Gazprom din Rusia de cand acest stat a anexat Crimeea. De la anexarea Crimeei, Rusia a dublat pretul gazului, iar Ucraina refuza sa plateasca in aceste conditii, potrivit Reuters.

Anexarea Crimeei la Rusia a declansat cea mai mare ruptura dintre Estul si Vestul Eurpoei de la sfarsitul Razboiului Rece, generand sanctiuni din partea Uniunii Europene si Statelor Unite ale Americii si teama intreruperii alimentarii cu gaz a Europei de catre Rusia.

Referendum in Crimeea: 95,5% din alegatori vor unirea cu Rusia - SUA si UE nu recunosc votul

Ca urmare a acordului care va fi semnat luni, Slovacia va face ajustari tehnice in cazul unei conducte nefolosite pentru ca prin intermediul acesteia sa poata fi livrate pestre trei miliarde de metri cubi de gaz catre Ucraina incepand cu luna octombrie. La inceputul anului viitor, aceasta cantitate va ajunge la 10 miliarde de metri cubi pe an.

Ucraina a facut presiuni pentru gasirea unei solutii tehnice care sa permita livrarea unei cantitati de gaz mai mare, insa Slovacia a refuzat acest lucru, temandu-se de incalcarea contractului cu Gazprom.

"Sunt convins ca aceasta solutie este singura posibila si realista, fiind una care nu ameninta securitatea energetica a Slovaciei si a altor state din UE", a spus ministrul Economiei din Slovacia, Tomas Malatinsky.

O treime din gazele de import ale Europei privin din Rusia si aproximativ 40% din aceasta cantitate este asigurata prin intermediul Ucrainei, pe unde aceste gaze trec.

Ucraina, cu un consum anual de peste 50 de miliarde de metri cubi, are nevoie de mult mai mult fata de ceeea ce ii ofera Slovacia. Astfel, s-a cerut un flux invers mai mare care ar implica schimbarea directiei fluxului de gaz in cazul uneia dintre cele patru tuburi ale principalei conducte care pornieste din Rusia catre Vest.

Aceasta solutie ar permite livrarea a 30 de miliarde de metri cubi catre Ucraina, insa Slovacia, sprijinita de UE, spune ca un asemenea pas ar incalca contractul sau cu Gazprom. Este nevoie de acordul Gazprom pentru initierea fluxului invers.

Acordul care va fi semnat luni implica livrarea gazelor de pe teritoriul slovac catre Ucraina prin intermediul unei conducte nefolosite care face legatura intre centrala termica slovaca Vojany cu o unitate de stocare din Uzhorod, Ucraina.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Slovacia gaze Ucraina, #livrare gaze ucraina, #Rusia gaze Ucraina , #gaz