Tehnic vorbind, proiectul South Stream inca mai exista - ministrul bulgar de Externe

Autor: Ana Ilie
Duminica, 22 Februarie 2015, ora 20:00
3095 citiri
Tehnic vorbind, proiectul South Stream inca mai exista - ministrul bulgar de Externe
Foto: Gazprom

Anuntul facut la sfarsitul anului trecut de presedintele rus Vladimir Putin cu privire la abandonarea proiectului gazier South Stream pare a nu fi chiar atat de categoric. In Bulgaria proiectul este mort doar din punct de vedere politic, nu si tehnic, spune ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov.

"Mai intai, trebuie sa spunem ca anularea South Stream s-a facut numai la nivel politic. Tehnic vorbind, proiectul inca mai exista. Acordul interguvernamental nu a fost denuntat, compania inca exista, nu am primit nicio instiintare oficiala din partea rusa cu privire la South Stream", a spus seful diplomatiei bulgare, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Daniel Mitov a atras atentia ca proiectul a fost mentionat recent de Putin, intr-o vizita in Ungaria, deci este posibil sa existe si surprize in acest sens.

"Ei bine, recent si deodata, s-a dovedit, in recenta vizita a domnului Putin la Budapesta, ca a mentionat din nou gazoductul. Deci este probabil un fel de mediu care se schimba, tactica se schimba, nu stim sigur", a afirmat acesta.

La conferinta din Budapesta, Putin a declarat ca Rusia nu a renuntat la South Stream. In schimb, a fost nevoita sa abandoneze proiectul din cauza Uniunii Europene.

Putin a aratat ca Rusia are optiunea de a directiona o noua conducta de gaze in Bulgaria, care sa functioneze ca ramificatie a Turkish Stream, gazoductul ce va inlocui South Stream pentru livrarea de gaze Europei, ocolind Ucraina. La South Streamin varianta originala a proiectului nu se va reveni, a spus Putin.

Pe teren, insa, in Bulgaria, compania care trebuia sa construiasca South Stream este operationala si continua sa munceasca, declara unul dintre directori la sfarsitul lunii trecute.

Dimitar Gogov, unul dintre directorii South Stream Bulgaria, spunea ca se depun eforturi in sensul obtinerii permisului de constructie.

"Practic nu construim nimic pentru ca nu a inceput constructia, dar muncim pentru a obtine un permis de constructie. Chiar daca proiectul a fost oprit la nivel politic, sunt procese in desfasurare care nu pot fi stopate", a aratat acesta.

Citeste maine pe Ziare.com un interviu cu ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, despre razboiul din Ucraina si politica de forta a Rusiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#South Stream proiect Bulgaria, #South Stream anulare Bulgaria , #gaz