Transgaz a inceput constructia conductei de gaze dintre Romania si Bulgaria

Luni, 15 August 2011, ora 13:12
1773 citiri
Transgaz a inceput constructia conductei de gaze dintre Romania si Bulgaria
Foto: Arhiva

Transportatorul national de gaze naturale Transgaz SA din Medias a demarat constructia pe teritoriul tarii a conductei Giurgiu-Ruse, de interconectare a retelelor de gaze dintre Romania si Bulgaria.

"Transgaz a finalizat formalitatile de achizitie a lucrarilor de executie a proiectului pe teritoriul Romaniei (adica a statiei de masurare gaze Giurgiu si segmentul terestru al conductei dintre SMG Giurgiu si punctul de subtraversare al Dunarii de pe tarmul romanesc). Contractul a fost incheiat cu castigatorul licitatiei, respectiv, Inspet SA din Ploiesti, pe 8 iunie 2011, lucrarile fiind in desfasurare", se arata in datele transmise de companie catre NewsIn.

De asemenea, au fost finalizate documentele aferente achizitiei comune Transgaz-Bulgartransgaz, a serviciilor de proiectare si executie lucrari (contract la cheie) pentru subtraversarea Dunarii.

"Estimam ca in cursul lunii septembrie 2011 va avea loc licitatia pentru serviciile de proiectare si executie lucrari de subtraversare a Dunarii", spun oficialii Transgaz.

Acesta ar fi cel de-al doilea proiect privind interconectarea retelelor de gaze naturale dintre Romania si tarile vecine, dupa ce anul trecut a fost inaugurata, in luna octombrie, conducta Arad-Szeged, cu Ungaria. Gazoductul ar trebui sa fie gata pana la sfarsitul anului viitor, altfel, Romania risca sa piarda fondurile europene alocate pentru aceasta investitie.

Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totala de circa 26 km, dintre care 7,2 km sunt pe teritoriul Romaniei, iar 4,14 km reprezinta subtraversarea fluviului Dunarea. Totodata, vor fi construite si doua statii de masurare a gazelor naturale, SMG Giurgiu si SMG Ruse.

Interconectorul va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi/an, capacitate minima de transport de 0,5 mld. mc/an, presiune maxima - 40 bar, presiune minima - 29 bar, diametrul conductei de interconectare - DN 500 mm.

Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare UE) este de 24 milioane euro, din care Transgaz -10 milioane euro si Bulgartransgaz E.A.D. - 14 milioane euro. UE a alocat aproximativ 8,9 milioane euro ca si co-finantare a acestui proiect, astfel co-finantarea de la Comisia Europeana reprezinta pentru tot proiectul aproape 38 % din valoarea totala, estimata, eligibila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Temperatura ideală în casă: românii preferă să aibă între 22 și 24°C în locuințe STUDIU
Aproape jumătate dintre români susţin că temperatura ideală din locuinţă trebuie să fie cuprinsă între 22 şi 24°C şi chiar peste, în timp ce doar 3,8% susţin că se simt confortabil...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#conducata gaz Trangaz, #conducta gaz Romania Bulgaria , #gaz