Ucraina face o miscare strategica in incercarea de a se lepada de Rusia

Luni, 16 Februarie 2015, ora 18:36
9578 citiri
Ucraina face o miscare strategica in incercarea de a se lepada de Rusia
Foto: Wikipedia

Ucraina a anuntat ca va face o miscare strategica, in incercarea de a reduce dependenta de gazele rusesti.

Mai exact, autoritatile de la Kiev au precizat ca vor construi o unitate de inmagazinare a resursei naturale, informeaza Business Insider.

Proiectul costa un miliard de dolari, iar banii vor fi imprumutati.

Pentru Ucraina, importurile de gaze din Rusia reprezinta 58% din consumul total aferent anului 2013.

Initiativa vine dupa ce Kremlinul a amenintat in repetate randuri ca va cere inapoi imprumutul de 3 miliarde de dolari acordat fostei conduceri de la Kiev, in frunte cu Viktor Ianukovici.

Datoria Ucrainei s-a majorat pana la 72% din produsul intern brut in 2014 si ar putea depasi 80% in acest an, pe fondul conflictului din est si al tensiunilor dintre Occident si Rusia.

In aceste conditii, plata imprumutului acordat tarii conduse de Vladimir Putin ar pune o presiune foarte mare pe finantele Ucrainei.

Uite armistitiul, nu e armistitiul

Un armistitiu a intrat in vigoare la miezul noptii de sambata spre duminica. El este doar un prim pas catre incetarea conflictului armat care devasteaza estul Ucrainei de zece luni.

Comunitatea internationala se intreaba cum va fi implementat si daca va dura, avand in vedere acuzatiile reciproce pe care si le aduc Kievul si separatistii cu privire la incalcarea incetarii focului.

Neincrederea este puternica de ambele parti, dupa ce armistitiul precedent, incheiat in septembrie, tot la Minsk, a fost incalcat, iar violentele in Donbas au reizbucnit la inceputul anului si s-au intensificat.

Degeaba e armistitiu in Ucraina: Luptele se intetesc, Kievul nu poate retrage armamentul greu (Video)

Insa orasul strategic Debalteve continua sa rasune de zgomotul armelor, la o zi dupa inceputul armistitiului din estul Ucrainei. Prins intre cele doua zone separatiste si subiect al unor lupte grele, Debalteve era puternic bombardat luni.

O sursa militara de la Kiev a anuntat, luni, ca cel putin patru soldati ucraineni au fost ucisi si 21 raniti la Debalteve, de la intrarea in vigoare a armistitului. La Vulehirsk, aflat la 10 kilometri vest de Debalteve, se aud bombardamentele intense. Orasul e un important nod feroviar.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Ucraina gaze Rusia, #Ucraina import gaze Rusia , #gaz