Ucraina: Un nou razboi al gazelor cu Rusia este imposibil

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 16:43
1012 citiri
Ucraina: Un nou razboi al gazelor cu Rusia este imposibil

Ministrul ucrainean de Externe a afirmat, marti, ca diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale face imposibile "razboaiele gazelor" cu Rusia.

Rusia si Ucraina au avut lungi dispute pe marginea livrarilor de gaze naturale, punand in pericol livrarile catre Europa, scrie Ria Novosti.

Disputa intre cele doua state a inceput in 2009, cand Rusia a stopat toate livrarile prin sistemul de gazoducte ucrainean timp de doua saptamani. In 2007, Gazprom a amenintat sa taie livrarile catre Ucraina din cauza datoriilor neplatite si si-a redus la jumatate livrarile pana in martie 2008. In 2006, o lupta pe pretul gazelor naturale a afectat tranzitul gazelor catre Europa.

"Situatii similare evenimentelor din 2007 si 2009, pe care le numim razboaie ale gazelor, nu se vor mai intampla azi. In primul tand, piata europeana a gazelor naturale s-a schimbat dramatic: intr-o scurta perioada, Europa a facut un urias pas in directia diversificarii livrarilor sale de gaze. In al doilea rand, Ucraina si-a reformat cu succes piata gazelor", a declarat ministrul ucrainean Leonid Kojara.

Kojara a mai aratat ca Ucraina a semnat un contract cu Shell si urmeaza sa semneze si cu ExxonMobil, pentru exploatarea depozitelor de gaze de sist, evaluate a fi printre cele mai mari din Europa. Acestea ar putea reduce sau chiar pune capat dependentei Ucrainei de gazele rusesti.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Ucraina razboi gaze Rusia, #Ucraina disputa Rusia , #gaz