UE acuza ca South Stream incalca legile, Bulgaria apara proiectul: Nu e cazul sa facem atat drama!

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 11:54
5286 citiri
UE acuza ca South Stream incalca legile, Bulgaria apara proiectul: Nu e cazul sa facem atat drama!
Foto: Wikipedia

Uniunea Europeana (UE) a cerut Bulgariei sa suspende constructia gazodoctului South Stream, proiect demarat de gigantul rus Gazprom, avand in vedere ca incalca legile UE.

Anuntul a fost facut de Chantal Hughes, purtator de cuvant al comisarului european pentru Piata Interna si Servicii, Michel Barnier, la postul public de radio al Bulgariei, potrivit Focus-Fen.

In plus, Sofia urmeaza sa primeasca o scrisoare informala, prin care Comisia Europeana cere informatii despre modul in care a fost atribuit acest proiect, avand in vedere ca suspecteaza ca procesul a fost netransparent si neconcurential.

Chantal Hughes a sugerat ca acesta este primul pas catre o procedura de infringment, in cazul in care Bulgaria refuza in continuare sa se supuna reglementarilor blocului comunitar.

Alte probleme descoperite de CE sunt legate de acordurile cu subcontractorii, care ar avantaja anumite companii bulgare si ruse.

Incepe constructia South Stream in Bulgaria. CE e ingrijorata

Totusi, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Piata Interna si Servicii sustine ca Bulgaria poate ingheta proiectul, avand in vedere ca lucrarile efective inca nu au fost demarate.

Compania Stroytransgaz, detinuta de Ghenadi Timcenko, care se afla pe lista persoanelor sanctionate de SUA in urma crizei din Ucraina, va construi tronsonul bulgaresc al South Stream.

Pe de alta parte, ministrul Energiei de la Sofia, Dragomir Stoynev, sustine ca tara sa nu va fi sanctionata si face apel la dialog, conform Reuters.

"Nu cred ca exista motive pentru atata drama... vom gasi o solutie cu Bruxelles-ul", a explicat oficialul bulgar, care a adaugat ca un proiect atat de important ca South Stream - care va transporta in Europa 63 miliarde de metri cubi de gaze prin Bulgaria, ocolind Ucraina - nu trebuie suspendat din cauza tensiunilor dintre Moscova si Kiev.

Bulgaria este dependenta de gazele rusesti si are legaturi stranse cu Moscova.

AFP: Tara vecina cu Romania, care este mai divizata ca oricand intre Rusia si UE

Gazprom nu are nevoie de finantari din exterior

Gigantul rus Gazprom va incerca sa obtina finantare externa pentru constructia gazoductului South Stream, insa este pregatit si pentru cel mai rau scenariu, a declarat directorul general adjunct al companiei, Alexandr Medvedev.

El a precizat ca vor fi folosite schemele care au concretizat proiecte similare precum Nord Stream si Sakhalin-2.

"Suntem pregatiti pentru orice scenarii", a insistat Medvedev.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#UE Bulgaria Sourh Stream, #constructie South Stream Bulgaria, #constructie South Stream , #gaz