Ungaria cearta Romania: Maghiarii dau vina pe noi pentru vulnerabilitatea regiunii

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 15:53
7541 citiri
Ungaria cearta Romania: Maghiarii dau vina pe noi pentru vulnerabilitatea regiunii

Romania si Croatia nu au facut investitiile necesare in vederea interconectarii la infrastructura de livrare a gazelor naturale, a declarat ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto dupa o intalnire, la Budapesta, cu vicepresedintele Comisiei Europene (CE) Maros Sefcovic.

Europa Centrala si de Est - inclusiv Ungaria - este vulnerabila din punctul de vedere al securitatii energetice, a declarat el dupa intalnire.

Iar faptul ca Romania si Croatia nu au efectuat investitiile necesare pentru construirea interconectorilor retelelor de gaze naturale - in pofida unor acorduri bilaterale si cu Uniunea Europeana (UE) - ingreuneaza lucrarile de construire a infrastructurii, a sustinut oficialul maghiar, potrivit MTI.

Budapesta va face tot posibilul sa raspunda nevoilor in domeniul securitatii energetice a Ungariei si va cauta sa serveasca acestui obiectiv prin interconectarea retelelor de alimentare cu energie electrica din Europa Centrala si de Est, a promis Szijjarto.

Ministrul ungur a insistat totodata asupra construirii unui gazoduct strategic de mare capacitate care sa lege Europa Centrala si de Est de Turcia.

Acesta va diversifica nu doar rutele de livrare, ci si sursele de aprovizionare, a spus el.

Interconectorul dintre Ungaria si Slovacia poate incepe transportul de gaze naturale de la 1 iulie, a anuntat ministrul, adaugand ca Ungaria este primul stat membru UE care incheie un acord cu Ucraina privind inversarea livrarilor.

Acesta este un model pentru alte state UE in privinta modului in care Ucraina se poate conecta la piata comunitara energetica, a apreciat seful diplomatiei ungare.

Toti ochii atintiti pe Marea Neagra: Romania ar putea salva regiunea de "jugul" energetic al Rusiei

Pe de alta parte, Szijjarto a declarat ca Guvernul nu va creste tarifele la utilitati "atat timp cat ne veti vedea pe noi la putere" si ca Executivul incearca sa ajunga la un acord cu UE pentru ca sa evite majorari.

Slovacul Sefcovic a declarat, la randul sau, ca apreciaza abordarea "constructiva si responsabila" a Ungariei in proiectele de interconectare a retelelor de gaze naturale. Aceste conducte este necesar sa fie adaptate pentru a efectua un transport invers de gaze naturale cat mai rapid posibil, a indemnat el.

Vicepresedintele CE a vizitat Ungaria in cadrul unui turneu pe care-l efectueaza in state membre UE cu misiunea de a prezenta oportunitati pe carre Uniunea Energetica le va aduce cetatenilor si intreprinderilor europene.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Ungaria Romania gaze, #Ungaria gaze Romania securitate , #gaz