Ungaria, despre amanarea investitiei OMV in gazele romanesti din Marea Neagra: E o problema uriasa

Sambata, 02 Februarie 2019, ora 19:21
8230 citiri
Ungaria, despre amanarea investitiei OMV in gazele romanesti din Marea Neagra: E o problema uriasa
Foto: Arhiva Pixabay

Ungaria catalogheaza drept o "problema uriasa" amanarea de catre ExxonMobil si OMV Petrom a deciziei finale de investitie in proiectul offshore de extractie de gaze naturale Neptun Deep din apele teritoriale romanesti ale Marii Negre.

Afirmatia a fost facuta de ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, pentru publicatia Bloomberg, citata de Profit.ro.

Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operatiunile downstream, a afirmat saptamana aceasta ca lipsa politicilor fiscale si de reglementare adecvate din Romania a descurajat grupul austriac in a lua decizia finala de investitie in proiect.

"In Romania, unde am descoperit un mare zacamant offshore de gaze, nu vedem politicile adecvate unei investititii de multe miliarde de dolari.

Avem nevoie de un regim fiscal si de reglementare stabil pentru a putea lua decizia finala de investitie si, momentan, ne chinuim acolo", a spus Leitner, la o conferinta pe tema gazelor naturale desfasurata la Viena.

In context, Szijjarto afirma ca "aceasta amanare este o problema uriasa".

Ministrul ungar a mai explicat ca solicitarea autoritatilor americane ca Ungaria sa isi diversifice sursele de aprovizionare cu energie si sa isi reduca dependenta de Rusia este blocata de mai multe state aliate din Uniunea Europeana si NATO, respingand criticile potrivit carora Budapesta incearca sa stranga legaturile cu Moscova, scrie Profit.ro.

Oficialul a precizat ca tara sa a facut tot ce a putut prin constructia terminalelor de interconectare cu Romania si Croatia, insa statele aliate din UE si NATO nu si-au respectat partea lor de invoiala.

"Guvernul SUA este unul din cei mai vocali care indeamna Ungaria sa isi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze. Insa acest lucru depinde de prieteni: prieteni din Austria, prieteni din Croatia si prieteni din America, de state membre UE si NATO. Pana acum niciunul dintre acestia nu a facut pasii necesari care sa ne ajute pe noi sa ne diversificam sursele de aprovizionare", a spus Szijjarto, potrivit sursei citate.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Ungaria investitie Marea Neagra OMV , #gaz
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Ungaria nu isi mai poate da aere fara gazul romanesc.