Zacamant de gaze descoperit de rusi in Marea Neagra: Ar acoperi consumul Romaniei pe 3 ani

Joi, 14 Aprilie 2016, ora 12:28
4817 citiri
Zacamant de gaze descoperit de rusi in Marea Neagra: Ar acoperi consumul Romaniei pe 3 ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Grupul petrolier rusesc Lukoil a anuntat ca a descoperit un zacamant cu o cantitate semnificativa de gaze in Marea Neagra, care ar acoperi consumul Romaniei pe 3 ani.

Estimarile arata o cantitate in jur de 32 de miliarde de metri cubi, potrivit News.ro.

Perimetrul Trident din Marea Neagra a fost concesionat de grupul rusesc de la autoritatile romane alaturi de firma americana PanAtlantic si compania de stat Romgaz.

Este al doilea zacamant de gaze ca marime din apele romanesti, dupa cel descoperit de consortiul Exxon-Petrom.

Zacamant urias de gaze descoperit in Marea Neagra: Ar acoperi consumul Romaniei pentru aproape 9 ani

Anuntul a fost facut de vicepresedintele Lukoil, Vladimir Nekrasov, in cursul unei intalniri cu ministrul roman al Energiei, Victor Grigorescu. Datele au fost obtinute in urma unei evaluari preliminare, care arata ca rezervele de gaze evidentiate pana in prezent depasesc 32 miliarde de metri cubi.

Daca rezervele sunt confirmate, acestea ar acoperi integral consumul actual al Romaniei timp de trei ani. In plus, zacamantul descoperit de consortiul condus de Lukoil ar fi al doilea ca marime din sectorul romanesc al Marii Negre.

Cercetarile din zona Trident vor continua atat prin lucrari de explorare seismica, in baza contractului de concesiune existent, cat si prin noi forari cu sonda de prospectiuni, a sustinut Nekrasov.

Cea mai mare descoperire de gaze din sectorul romanesc al Mari Negre este cea anuntata de catre consortiul format din grupul american Exxon si compania OMV Petrom. Acesta a anuntat in 2012 descoperirea unui zacamant evaluat intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaz in blocul Neptun. Insa unii experti in energie au afirmat ca zacamantul Exxon ar putea depasi 100 de miliarde de metri cubi.

In cursul discutiilor dintre reprezentantul grupului rusesc si ministrul Energiei au mai fost abordate teme legate de productia si activitatea curenta a companiei Lukoil, investitiile necesare pentru eficienta energetica si de mediu, precum si perspectivele de dezvoltare viitoare ale rafinariei Lukoil din Ploiesti.

In instanta

Rafinaria detinuta de rusi la Ploiesti si conducerea sa au facut obiectul unei anchete a procurorilor Parchetului Curtii de Apel Ploiesti. Acestia l-au trimis in judecata, in august 2015, pe directorul general al Petrotel Lukoil, Andrei Iurevici Bogdanov, si alte cinci persoane pentru folosire cu rea-credinta a capitalului societatii si spalare de bani.

Procurorii au dat-o iarasi in bara in dosarul Lukoil

Alaturi de cei sase au fost trimise in judecata si doua societati comerciale din grupul Lukoil, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti si Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru spalare de bani, respectiv complicitate la folosirea cu rea-credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.

Prejudiciul cauzat in acest dosar a fost calculat de procurori la 7,6 miliarde lei, echivalent cu 1,8 miliarde euro.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#zacamant gaze Romania marea Neagra, #zacamant gaze rusi Marea Neagra, #zacamant gaze Romania , #gaz