Zacamant important de gaze naturale, descoperit in Marea Neagra

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 12:36
8035 citiri
Zacamant important de gaze naturale, descoperit in Marea Neagra
Foto: Romgaz

Companiile Lukoil, PanAtlantic si Romgaz au descoperit pe platforma continentala a Romaniei un zacamant important de gaze naturale.

In aceasta luna au fost finalizate lucrarile la sonda de explorare LIRA 1X, situat in sectorul romanesc al Marii Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident.

Conform rezultatelor preliminare, suprafata zacamantului poate atinge 39 km patrati, iar rezervele, care urmeaza a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depasi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale, informeaza un comunicat postat pe site-ul Romgaz.

Daca va fi dovedita, cantitatea echivaleaza cu consumul pe trei ani al tarii noastre.

Petrom, nou zacamant de petrol si gaze: Poate fi cea mai mare descoperire in ultimii 30 de ani din Muntenia

"Pentru Romgaz parteneriatul in explorarea platformelor din Marea Neagra reprezinta o directie noua de dezvoltare a afacerii precum si a portofoliului de zacaminte.

Suntem o companie cu experienta de peste 100 de ani in lucrari on-shore, dar suntem deschisi pentru noile provocari ale lucrarilor off-shore si ne bucuram sa avem parteneri cu experienta in domeniu", a spus Virgil Metea, directorul general al Romgaz.

In urma descoperirii, cele trei companii vor reanaliza datele seismice si vor mai fora o sonda pe acelasi zacamant in 2016.

Lukoil are o cota de participare la concesiune de 72%, PanAtlantic detine 18%, iar Romgaz are 10%.

Detalii tehnice despre foraj

Adancimea apei in cadrul perimetrului EX-30 Trident fluctueaza de la 300 la 1.200 metri.

Suprafata perimetrului concesionat este de 1.006 km patrati. Sonda LIRA - 1X este situata la aproximativ 170 km (90 mile marine) de la tarm, mai arata sursa citata.

Sonda a fost forata pana la adancimea de 2.700 m, cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin "Development Driller II", apartinand companiei Transocean Ltd.

La finalizarea lucrarilor de foraj, sonda a fost trecuta in conservare, in vederea efectuarii lucrarilor ulterioare de evaluare a zacamantului LIRA, in 2016.

C.P.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#zacamant gaze Marea Neagra, #zacamant gaze Romania, #Lukoil zacamant gaze, #zacamant gaze descoperit Romania , #gaz