Avem sau nu avem gaze de sist in Romania? Explicatia unui specialist in energie

Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 11:08
4357 citiri
Avem sau nu avem gaze de sist in Romania? Explicatia unui specialist in energie
Foto: Antena 3

Premierul Victor Ponta a lansat ideea ca Romania s-ar putea sa nu aiba gaze de sist, insa un expert in energie sustine ca nu trebuie sa ne grabim si sa tragem concluzii.

"Nu cred ca vorbim de o lipsa totala de gaze de sist in Romania. Nu stim (care e situatia reala - n.red.). Exista niste estimari, exista niste date exploratorii care sunt in curs de analiza.

Evident ca putem spune ca nu avem suficient de multe (gaze de sist - n.red.) ca sa merite investitia in exploatarea lor", a sustinut specialistul in energie Ionut Purica, intr-o interventie telefonica la TVR 1.

Avem sau nu avem gaze de sist?

Duminica, seful Guvernului de la Bucuresti, care candideaza din partea PSD-UNPR-PC in turul doi al alegerilor prezidentiale, a precizat ca "gazele de sist oricum s-au amanat pentru ca se pare ca nu avem, ne-am batut foarte tare pe ceva ce nu avem". "Cred ca ne-am batut pe ceva care nu exista", a spus Ponta, la Antena 3, fara a da detalii.

Ponta: Nu avem gaze de sist, ne-am batut pe ceva ce nu exista

Ulterior, luni, compania americana Chevron a anuntat ca nu a terminat analiza legata de potentialul rezervelor de gaze de sist din Romania.

"Analizam datele adunate in timpul operatiilor de forare si analiza seismica pentru a stabili potentialul resurselor naturale regasite in formatiunile de sist", a transmis gigantul din SUA.

"Cand analiza va fi completa, rezultatele vor fi inmanate Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) si vor ramane in custodia statului roman", au adaugat reprezentantii Chevron.

Reactia Chevron dupa ce Ponta a spus ca se pare ca nu exista gaze de sist in Romania

Pana la difuzarea acestui material, ANRM nu a dat curs solicitarii Ziare.com pentru a da detalii legate de situatia gazelor de sist din tara noastra.

In acest an, Chevron a precizat ca a terminat lucrarile de explorare in satul Pungesti, din judetul Vaslui, dupa ce operatiunile au fost blocate in repetate randuri de protestele localnicilor.

Proteste reluate la Pungesti: Victor Ponta nu uita, tara asta nu-i a ta!

De asemenea, compania americana a obtinut alte trei licente in Popeni 1A (comuna Gagesti), Paltinis 1A (comuna Bacesti) si Puiesti (comuna Puiesti), sprijinind ideea ca descoperirea resurselor neconventionale trebuie sa fie urgentata in conditiile in care tensiunile dintre Ucraina si Rusia sunt tot mai mari.

Un raport al Administratiei Americane pentru Informatie in Domeniul Energiei (EIA) publicat anul trecut estimeaza ca Romania are rezerve de gaze de sist recuperabile tehnic (nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existenta) de 51.000 miliarde picioare cubice (cubic feet), adica 1.444 miliarde metri cubi. Aceasta cantitate ne-ar asigura consumul pentru 100 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#expert energie gaze sist Romania, #Ponta gaze sist Romania, #gaze sist Romania , #gaze de sist