Chevron renunta la exploatarea gazelor de sist in Romania (Video)

Sambata, 21 Februarie 2015, ora 08:14
10065 citiri
Chevron renunta la exploatarea gazelor de sist in Romania (Video)
Foto: The Guardian

Compania Chevron a anuntat ca renunta la proiectele privid exploatarea gazelor de sist din Romania, fara a explica de ce.

Potrivit The Wall Street Journal, anuntul a fost facut vineri, de un purtator de cuvant al companiei.

La finele anului trecut, premierul Victor Ponta declarase ca, de fapt, Romania nu ar dispune de gaze de sist. La vremea respectiva, Ponta a mai spus ca "ne-am batut pe ceva ce nu exista", fara sa ofere alte detalii.

Ponta: Nu avem gaze de sist, ne-am batut pe ceva ce nu exista

In replica, reprezentantii Chevron spuneau, la vremea respectiva, ca inca nu au terminat analiza legata de potentialul rezervelor de gaze de sist din Romania.

"Chevron analizeaza datele adunate in timpul operatiilor de forare si analiza seismica pentru a stabili potentialul resurselor naturale regasite in formatiunile de sist", a transmis compania americana.

"Cand analiza va fi completa, rezultatele vor fi inmanate Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) si vor ramane in custodia statului roman", au adaugat reprezentantii Chevron.

In 2014, compania a precizat ca a terminat lucrarile de explorare in satul Pungesti, din judetul Vaslui, dupa ce operatiunile au fost blocate in repetate randuri de protestele localnicilor.

Proteste reluate la Pungesti: Victor Ponta nu uita, tara asta nu-i a ta!

De asemenea, Chevron avea inca trei licente in Popeni 1A (comuna Gagesti), Paltinis 1A (comuna Bacesti) si Puiesti (comuna Puiesti).

Un raport al Administratiei Americane pentru Informatie in Domeniul Energiei (EIA) publicat in 2013, estima ca Romania are rezerve de gaze de sist recuperabile tehnic (nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existenta) de 51.000 miliarde picioare cubice (cubic feet), adica 1.444 miliarde metri cubi.

In context, Reuters nota ca la fel ca celelalte state emergente din Uniunea Europeana, printre care si Polonia, Romania a deschis usa firmelor care vor sa gaseasca gaze de sist, sperand ca va avea parte de acelasi "boom" energetic de care au avut parte Statele Unite.

Chevron a renuntat si la Polonia

La inceputul lunii februarie, Chevron a anuntat ca a decis sa renunte si la explorarea gazelor de sist din Polonia, un sector care nu a reusit sa indeplineasca asteptarile de tranformare a furnizarii de energie in Europa de Est.

Divizia Chevron din Polonia "a decis sa renunte la operatiunile legate de gazele de sist din aceasta tara deoarece oportunitatile de aici nu mai concureaza favorabil cu alte oportunitati din portofoliul global al Chevron", se arata in declaratia companiei publicata sambata, transmite Reuters.

Si firmele Exxon Mobil, Total si Marathon Oil au renuntat la explorarea gazelor de sist in Polonia.

Dependenta de importurile rusesti, Polonia vrea sa-si diversifice sursele de aprovizionare si mizeaza pe rezervele sale de gaze de sist, care, potrivit raportului US Energy Information Agency (EIA), ar fi cele mai mari din Europa, estimate undeva intre 800 si 2.000 de miliarde de metri cubi.

In 2014, Chevron a renuntat si la acordurile referitoare la gazele de sist din Lituania si Ucraina. "Este un pas inapoi pentru industria gazului de sist care tocmai se nastea in Europa", conchide The Wall Street Journal.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Chevron renunta gaze sist Romania, #Chevron exploatare gaze sist Romania , #gaze de sist