Poate Romania sa puna capat dependentei de gaze rusesti? - The Christian Science Monitor

Autor: Ana Ilie
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 08:55
6285 citiri
Poate Romania sa puna capat dependentei de gaze rusesti? - The Christian Science Monitor
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania spera sa inceapa o revolutie a gazelor de sist, dupa ce a observat succesul lor in SUA, insa productia tarii se indreapta in directia gresita.

Estul Europei depinde in mare parte de Rusia pentru energie si aceasta dependenta vine cu unele riscuri politice. Mai multe tari spera sa schimbe aceasta situatie insa au diverse rate de succes, scrie, intr-o analiza, The Christian Science Monitor.

Romania se pregateste sa organizeze primul summit pe tema gazelor si petrolului la Bucuresti in martie 2016, in speranta ca va atrage companii internationale importante. Guvernul roman incearca sa pozitioneze evenimentul ca o oportunitate de a ajuta Uniunea Europeana sa caute si sa obtina securitate energetica prin dezvoltarea de noi surse.

Gaze de sist extrase cu apa de la toaleta

Romania, spre deosebire de unii vecini ai sai, e mai putin dependenta de importurile de gaze naturale din Rusia pentru consumul intern. Desi 100% din gazul importat vine din Rusia, aceste importuri reprezinta doar un sfert din ceea ce are nevoie tara pentru consumul intern.

Insa productia Romaniei se indreapta in directia gresita, scrie sursa citata. Romania a produs in jur de 11,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale in 2013, cam un sfert din ce producea in anii '80. Declinul productiei a devenit o ingrijorare pentru Guvern.

Romania mai are inca mult gaz - rezervele sale sunt estimate a fi pe locul cinci in Europa si exista potential pentru productia de gaze de sist. Guvernul a anulat un moratoriu cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist in 2013, sperand sa declanseze o revolutie a gazelor de sist ca in SUA.

Exploatarea resurselor de petrol si gaze din Marea Neagra, in pericol?

La sfarsitul anului trecut, Romania a dezvaluit o strategie energetica ntionala pentru perioada 2015-2035. Planul solicita 111.8 miliarde de dolari, investitii in gaze si petrol.

"Putem invata multe de la SUA. Romania este gata sa invete din exemplul american si sa intre in secolul XXI in tehnologia energetica si oportunitatile legate de aceasta. Mesajul meu pentru voi este ca Romania are relatii sanatoase si este dornica sa promoveze aceste relatii in resursele conventionale si neconventionale in explorarea continentala si offshore. Avem nevoie de investitii si tehnologie", a spus premierul roman Victor Ponta la o conferinta in Houston in 2014.

Guvernul SUA a incercat sa accelereze dezvoltarea gazelor de sist in Europa de Est. In 2010, Departmentul de Stat condus pe atunci de Hillary Clinton, a implementat asa-zisa Global Shale Gas Initiative, care avea ca scop "angajament de politici de la Guvern la Guvern pentru ca expertiza tehnica a Guvernelor federale si statale, experienta in asigurarea siguranta surselor de apa si calitatii aerului, si capacitatile diplomatice, sa ajute tarile selectionate sa isi inteleaga potentialul in ceea ce priveste gazele de sist si responsabilitatile".

Atunci, Romania se afla pe un loc important pe lista Departamentului de Stat, in conditiile in care SUA doreau sa submineze influenta Rusiei in Estul Europei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Romania exploatare gaze sist, #Romania gaze sist SUA , #gaze de sist