Consultant energetic in FT: Riscurile fricii nefondate de fracturare hidraulica din Romania

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 21:09
2544 citiri
Consultant energetic in FT: Riscurile fricii nefondate de fracturare hidraulica din Romania
Foto: B1 TV

Demonstratiile din Europa Centrala si de Est, care au la baza o "frica nefondata", ar putea lipsi regiunea de cresterea economica si siguranta energetica de care are cu disperare nevoie, sustine Keith C. Smith, consultant al mai multor companii din sectorul energetic.

Frica poate fi infranta printr-o mai buna informare a populatiei, sustine Smith intr-un articol publicat pe Financial Times.

"Desi este putin probabil ca o alta regiune din lume sa poata replica fenomenul gazelor de sist din Statele Unite la aceeasi dimensiune si cu aceeasi viteza, perspectiva productiei in Europa, in special in Europa Centrala si de Est, ar putea imbunatati semnificativ situatia energetica a regiunii pentru deceniile urmatoare.

Principalul obstacol il reprezinta insa informarea deficitara a publicului cu privire la impactul fracturarii hidraulice, metoda folosita pentru extractia gazelor de sist, asupra mediului si sanatatii omului".

Potrivit acestuia, o evaluare echilibrata a celor mai bune practici pentru obtinerea gazelor de sist lipseste din dezbaterile desfasurate in Europa Centrala si de Est, in timp ce experienta SUA in acest domeniu atesta progresul obtinut in domeniul inovarii tehnologice si al reglementarii guvernamentale in vederea reducerii problemelor de mediu reale si potentiale.

In continuare, el sustine ca metoda poate constitui o sursa de crestere economica si securitate energetica, "lucruri de care Europa are disperata nevoie".

Gazele de sist romanesti ajung la CNN: "Get the Frack out of Romania!"

Cresterea consumului de carbune

De asemenea, Smith subliniaza ca, in Europa, consumul de carbune a crescut in ultimii ani.

"In timp ce tarile europene continua sa se confrunte cu dificultati economice, iar tot mai multe centralele nuclere sunt inchise, importurile ieftine de carbune a devenit cea mai frecventa sursa europeana de refugiu economic.

Consumul de carbune a crescut in Europa cu 4,1% in 2010 si cu 3,3% in 2011, reflectandu-se in cresterea cu 3% a emisiilor de carbon in 2012. In Europa, o mare parte din electricitate este inca generata de carbune, sursa completata de importurile costisitoare de gaze din Rusia", noteaza consultantul.

Revolutia gazelor de sist din SUA lasa Europa in frig - ce pierd europenii cu adevarat

Protestele fata de fracturarea hidraulica din Europa alimenteaza confuziile, iar teama poate fi redusa prin informare.

"Din nefericire, demonstratiile publice din Polonia, Ucraina, Lituania, Romania si Bulgaria cu privire la presupusele riscuri de natura ecologica rezultata din fracturarea hidraulica au alimentat confuziile printre europenii din Europa Centrala si de Est. Teama ar putea fi redusa printr-o mai buna informare cu privire la riscurile si avantajele acestei tehnici.

Frica nefondata fata de fracturare hidraulica risca sa mentina regiunea dependenta de interese politice si economice straine puternice si lispsite de transparenta", a mai spus Smith.

Chevron suspenda activitatea din Vaslui, pe fondul protestelor

In Romania, compania Chevron si-a suspendat activitatea de explorare a gazelor de sist din Pungesti, judetul Vaslui, pe fondul protestelor desfasurate in localitate fata de demararea acestei activitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#gaze sist consultant energetic, #proteste gaze sist, #avantaje dezavantaje gaze sist, #fracturare hidraulica , #gaze de sist