Cum vor americanii sa ne impuna gazele de sist - Marturisirea fostului ambasador SUA in Romania

Autor: Ana Ilie
Joi, 11 Septembrie 2014, ora 14:07
14246 citiri
Cum vor americanii sa ne impuna gazele de sist - Marturisirea fostului ambasador SUA in Romania

Americanii, prin Departamentul de Stat, incearca sa impuna, la nivel global, industria fracturarii hidraulice, pentru ca statele sa exploateze gazele de sist prin metoda care a dus la un boom energetic in SUA.

In Romania, spre exemplu, chiar fostul ambasador SUA, Mark Gitenstein, a intervenit la Guvern in favoarea companiei Chevron, pentru deblocarea concesiunilor, scrie publicatia americana non-profit Mother Jones, de orientare de stanga.

Efortul american a avut loc in conditiile in care Rusia se impotriveste exploatarii gazelor de sist, pentru a-si proteja industria energetica, responsabila de majoritatea importurilor energetice din Europa.

In cazul Romaniei, scrie sursa citata, insusi Gitenstein a recunoscut implicarea in negocierile privind explorarea si exploatarea gazelor de sist. Gitenstein s-a intanit cu directorii Chevron si oficialii romani si i-a presat pe acestia din urma sa dea drumul concesiunilor. "Romanii pur si simplu nu faceau nimic cu concesiunile, iar Chevron era deranjata. Asa ca am intervenit", a spus Gitenstein. "Asa procedeaza, in mod traditional, ambasadorii, in numele companiilor americane", a explicat acesta, citat de Mother Jones.

In cele din urma, Romania a semnat un acord pe 30 de ani cu Chevron, ce a dus la declansarea de proteste masive la nivel national. Publicatia aminteste ca Gitenstein a fost, inainte de a deveni ambasador in Romania, angajat la Mayer Brown, o firma de avocatura si lobby, care a reprezentat Chevron.

Nu a fost singura ocazie in care Gitenstein a intervenit: cand Guvernul roman a inceput sa lucreze la o interdictie privind fracturarea hidraulica, a iesit la o televiziune romaneasca pentru a avertiza ca, fara gazele de sist, romanii ar fi obligati sa platesca de cinci ori mai mult ca americanii pentru gazele naturale.

Gitenstein a adaugat ca explorarile rocilor de sist s-au desfasurat cu mare succes si fara consecinte pentru mediu. Moratoriul nu a mai fost instituit, adauga sursa citata.

Aceste evenimente sunt evocate intr-un articol mai amplu, intitulat Cum a "vandut" Departamentul de Stat, pe timpul lui Hillary Clinton, fracturarea hidraulica lumii intregi.

Este povestit, in acest sens, un episod din februarie 2012, cand avionul fostului secretar de Stat a aterizat la Sofia, unde discutiile cu elita conducerii politice a Bulgariei s-au axat pe fracturare. Guvernul tocmai impusese un moratoriu, dupa ce populatia a iesit in masa pe strazi pentru a denunta o intelegere pe cinci ani, de 68 de milioane de dolari, cu Chevron, privind concesionarea a milioane de hectare de teren pentru exploatarea gazelor de sist.

Clinton a intervenit si in Romania, prin trimisul sau special pentru energie, Richard Morningstar, dupa ce Guvernul a luat in calcul un moratoriu similar, tot sub presiunea strazii.

Eforturile Departamentului de Stat au culminat in mai 2012, cand Morningstar a avut intalniri cu oficiali romani si bulgari - ambele state au renuntat la si, respectiv, au relaxat moratoriul.

Mostenirea diplomatica a lui Clinton, arata sursa citata, include o dimensiune putin stiuta pana acum: a lucrat alaturi de companiile energetice americane pentru a sustine o politica axata pe lupta impotriva schimbarii climatice, sporirea rezervelor globale de energie si reducerea puterii adversarilor precum Rusia, care se folosesc de resursele energetice pentru a-si satisface propriile interese.

In cadrul acestui demers, insa, s-au intamplat si evenimente care ridica semne de intrebare cu privire la interesele cui sunt servite de acest program al Departamentului de Stat.

Pe baza depeselor diplomatice si altor documente obtinute de publicatia citata, oficialii americani, unii cu legaturi adanci in industria energetica, au ajutat firmele americane sa incheie concesiuni importante pentru exploatarea zacamintelor de gaze de sist din alte tari.

Romania si Bulgaria sunt doar doua exemple din cele prezentate de materialul citat.

"Initiativa globala privind gazul de sist", initiata de Departamentul de Stat dupa intalniri cu oficiali din industria petroliera si gazeifera, trebuia sa ajute alte tari sa-si dezvolte potentialul in domeniul gazelor de sist, "cat mai prietenos cu mediul", dupa cum a dat asigurari Clinton. Gruparile de mediu nu prea au fost consultate insa.

In Polonia s-au facut eforturi deosebite in sensul promovarii industriei gazelor de sist. Pe langa conferinte si discutii organizate de ambasada SUA, Clinton s-a deplasat aici pentru o serie de discutii cu oficialii, dupa care a anuntat ca tara s-a alaturat initiativei.

Eforturi s-au facut si la Washington, unde departamentul a organizat conferinte pe aceasta tema si a plimbat delegatii din 17 state la evenimente si vizite sponsorizate de industria gazelor de sist. Eforturile s-au intensificat in 2011 si, in pofida protestelor din Europa, Departamentul de Stat, care dupa Clinton este condus de John Kerry, isi continua politica, ba chiar o extinde in inca 30 de state, din Cambodgia in Papua Noua Guinee.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Hillary Clinton gaze de sist Romania, #gaze sist Romania , #gaze de sist