Gaze de sist: Nedreptate si pentru Chevron, si pentru localnici. Guvernul sa renunte la duplicitate! Interviu

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 14:37
4963 citiri
Gaze de sist: Nedreptate si pentru Chevron, si pentru localnici. Guvernul sa renunte la duplicitate! Interviu
Foto: Arhiva

Gazele de sist au devenit un subiect intens dezbatut, dupa ce comunitatea din Pungesti, judetul Vaslui, a protestat fata de instalarea unei sonde de explorare de catre Chevron in aceasta comuna. Insa adevaratele probleme sunt atat taxarea pe nederept a companiei, care si-a sistat activitatea in zona, cat si faptul ca localnicii nu au niciun beneficiu major de pe urma investitiei.

Valentina Ivan, analist specializat pe piete energetice la Candole Partners, a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com ca in prezent, nici in legislatia Uniunii Europene si nici in cea a Romaniei nu exista cuvintele "gaze de sist", astfel ca ar fi oportuna o lege care sa clarifice acest subiect si sa o completeze pe cea actuala.

In plus, tara noastra ar putea beneficia de numeroase avantaje de pe urma proiectelor de acest gen, cum ar fi independenta energetica, ieftinirea gazului, bani din redevente care sa se intoarca la comunitatea locala, reducerea emisiilor poluante, dar si atragerea unor industrii intensiv energetice.

Insa oamenii din zona se tem de poluarea apelor subterane si de introducerea substantelor chimice in sol.

Analistul sustine ca este nevoie de studii, analize de impact, transparenta, dar si controale facute de stat.

Protestele de la Pungesti continua: Sunt asteptati mii de oameni

Ca sa intelegem mai bine, care este diferenta, pe scurt, dintre explorare si exploatare in cazul gazelor de sist?

In faza de explorare, pentru resurse neconditionale, se face o sonda pentru a afla ce exista dedesubt. Faza asta implica fracturare hidraulica, deoarece doar asa compania respectiva isi poate da seama de resursele care exista in subteran.

Practic, se realizeaza un test, la scara mica...

Da. Iar in faza de exploatare se incearca extragerea resursei de acolo, prin procedeul cunoscut: inserez apa in cantitate mare, cu substante chimice, fac presiune asupra rocii, iar ea elibereaza gazul.

De ce UE lasa la aprecierea fiecarei tari in parte demararea sau

interzicerea proiectelor legate de gaze de sist? Ar fi fost utila o legislatie in acest sens la nivel comunitar?

UE lasa fiecare stat membru sa isi face propriile politici in ceea ce priveste energia in general, astfel ca fiecare tara poate stabili ce tip de combustibil foloseste.

De exemplu, noi folosim carbuni, hidrocentrale si centrale nucleare, insa nu toate natiunile au aceleasi tipuri de resurse. Franta se bazeaza foarte mult pe cele nucleare, care ajung la aproape 70% din total. Astfel, UE nu poate veni cu directiva ca sa uniformizeze acest lucru, sa zica tu arzi carbuni sau tu arzi gaze de sist.

In aceasta perioada, UE incearca sa umble la legislatia privind impactul asupra mediului al proiectelor de acest gen. Pana la urma, aici pare sa fie problema, pe aceasta tema si-au exprimat temerile cei mai multi opozanti...

Gaze de sist: Propunerea care ar putea opri avantul exploatarilor - ce cred europarlamentarii romani

Singurul loc in care UE poate interveni prin directive au legatura cu mediul sau cu impactul asupra mediului, cum ar fi directiva de apa sau cea referitoare la substantele chimice care sunt folosite in procesul de fracturare. Doar asa poate interveni.

Sa ne uitam putin si la legislatia din Romania. La noi nu exista nicio lege care sa se refere strict la proiectele legate de explorarea sau exploatarea gazelor de sist si a resurselor neconventionale, in general. Ce consecinte are acest lucru?

Intr-adevar, nu exista lege specifica pentru gaze de sist. In momentul de fata, o companie, fie ea Petrom, Romgaz, Chevron sau oricare alta, daca are o concesiune de explorare-exploatare pentru un teren, poate sa sape si sa foreze o sonda si daca acolo gaseste gaze de sist, atunci le poate scoate in deplina legalitate.

E o nedreptate care se face celor de la Chevron, pentru ca si alte companii pot demara aceste proiecte, dar doar ei isi iau "bataie".

Chevron nu da inapoi: Am suspendat activitatile la Pungesti, dar ne vom intoarce

Deci daca ai un teren in concesionare si gasesti resurse de orice fel, le poti exploata fara probleme?

Da, se poate. Daca Petrom cauta gaze si gaseste ape minerale, atunci compania le poate scoate, daca hotaraste acest lucru.

Ar fi util sa avem o lege referitoare la gazele de sist, care sa clarifice proiectele de acest gen, sau este necesara si suficienta cea in vigoare?

Au existat studii la nivel UE ca legislatia este suficienta, dar nu e neaparat acoperitoare, in sensul ca nu se vorbeste nicaieri de ce inseamna fracturarea hidraulica sau forare la mare adancime.

Poate este oportuna o lege speciala, iar mai bine ar fi daca s-ar face un amendament pe legea petrolului. Avem nevoie de studii, pentru a vedea ce anume lipseste legislatiei si unde anume putem pune amendamente sau daca e nevoie sa facem o lege noua. In momentul de fata, in cazul gazelor de sist, se merge pe aceleasi proceduri ca la resursele conventionale.

Care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurga o companie care vrea sa scoata gaze de sist pentru a fi in conformitate cu legea?

Trebuie sa aiba acord petrolier, apoi aviz de la Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM) pentru a sapa putul pentru forare, apoi certificatul de urbanism, dat de autoritatile locale, autorizatia de construire pentru amplasarea sondei, iar ultimul este avizul de mediu de la autoritatile locale de mediu.

Care sunt avantajele pe care le poate obtine Romania din exploatarea gazelor de sist?

Independenta energetica este cel mai aclamat motiv pentru care sa incepem valorificarea gazelor de sist. Da, acest lucru e foarte important. Insa in momentul de fata nu cred ca e cruciala, noi suntem o tara privilegiata, in sensul in care avem resurse proprii si nu depindem acum foarte mult de gazul rusesc. Insa ne va fi foarte bine peste 10-15 ani, cand am putea depinde de importuri in proportie de 40-50%.

Poate fi un avantaj si din punct de vedere economic. In SUA, dreptul de proprietate asupra subsolului apartine propretarului acelui teren, adica orice persoana fizica are dreptul asupra a ceea ce este sub pamant. In Europa nu este asa, resursele minerale fiind ale statului. Tocmai de aceea se ridica si oamenii din Vaslui, pentru ca lor nu le vine nimic inapoi. In SUA fiecare negociaza direct si stie cum isi vinde resursele. Noi nu avem aceasta posibilitate.

Totusi, aceasta situatie poate fi remediata, prin redevente. Daca o parte din banii astfel obtinuti se vor intoarce la bugetele locale si vor fi investiti in ceea ce isi doresc localnici, cum ar fi spital sau scoala, atunci ar fi un avantaj economic. Avantaje economice directe, cum ar fi angajarea a nu-stiu-cate persoane, nu cred ca vor fi semnificative.

Un allt avantaj ar putea fi scaderea pretului la gaz. In America e de patru ori mai mic ca in Europa, dar noi nu cred ca o sa ne bucuram de o astfel de scadere, pentru ca sunt costuri mai mari de productie. Marea Britanie a calculat ca ele sunt de doua ori mai mari ca in SUA, asa ca nu exista loc de favoruri sau negocieri. Deci, nu poate veni cineva sa spuna ca gazul va fi de trei ori mai ieftin, pentru ca nu isi poate permite. Ar putea fi o ieftinire, dar nu la fel de mare ca in SUA.

Un alt avantaj pentru Romania ar putea fi reducerea emisiilor de CO2. Noi ardem in momentul de fata foarte mult carbune, care este poluant si care se foloseste in centralele eficiente din Oltenia, in care bagam multi bani pentru a fi retehnologizate, si care sunt sustinute de fiecare cetatean prin bonusul de cogenerare, existent in factura, care merge direct la acesti producatori ineficienti.

Indirect, ar mai fi si avantajul de a atrage industrii intensiv energetice, cum ar fi cea de aluminiu. Inainte de exploatarea gazelor de sist din SUA, multe companii siderurgice au plecat. Acum, unele deja s-au intors. Asa ca s-ar putea intampla si la noi chestia asta, daca avem un pret rezonabil in zona, am putea sa atragem industrii intensiv energetice.

Sa vorbim si despre dezavantaje, mai ales cele legate de mediu. Ce masuri se pot lua ca impactul sa fie minim? E bine ca populatia sa fie informata mai bine in legatura cu acest gen de exploatari si de catre cine? Multi si-ar dori un studiu independent...

Parlamentar si protestatar la Pungesti: Gaze de sist = cutremur, seceta, cancer - Interviu

Dezbaterile informate sunt cele mai bune. Poate studiile ar trebui facute de autoritati, insa romanii si-au cam pierdut increderea in ele. Poate ar fi nevoie de mai multa transparenta, cum ar fi in ce modalitate se vor face exproprierile pe terenuri, ce inseamna fracturarea hidraulica, ce efect are asupra mediului, sa fim cu totii chemati la masa, sa vorbim despre acest lucru.

Geoana: Protestele antisist sunt legitime, dar oamenii trebuie informati mai bine

De asemenea, e nevoie de un mesaj coerent din partea Guvernului, nu de duplicitate, gen votez asta ca premier, dar nu ca deputat. Mai avem nevoie de transparenta si din partea companiei care realizeaza exploatarea, sa publice toate acordurile cu Guvernul si sa arate o deschidere catre populatie.

Ar trebui sa existe un control facut de stat?

Da, riscurile ar trebui sa fie controlate de stat, care ar trebui sa functioneze ca un arbitru, ca un garant. Daca se intampla ceva, sa le cerem celor de la Chevron o anumita suma, pe care sa o stim deja de dinainte, in urma studiilor si estimarilor. Si sa se faca controale periodice.

Nu cred ca vom avea un boom, sa avem mii de sonde, insa e importanta aceasta monitorizare, dar si studiile facute bine, iar pe baza lor sa se ia niste decizii asumate politic.

In plus, nu putem sa le cerem celor din Pungesti sa suporte niste riscuri pentru beneficiile tuturora. Daca decidem ca mergem inainte cu gazele de sist, atunci sa se hotarasca ce dam inapoi comunitatii locale, pentru ca judetul Vaslui se confrunta cu saracie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Chevron gaze sist, #avantaje Romania gaze sist, #exploatare gaze sist Romania, #lege gaze sist Romania, #lege gaze sist UE, #lege gaze sist , #gaze de sist