Gazele de sist in Europa: Ce tari interzic fracturarea hidraulica si unde se extrag

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 07:01
7516 citiri
Gazele de sist in Europa: Ce tari interzic fracturarea hidraulica si unde se extrag
Foto: Guardian

In Europa, cadrul legislativ privind explorarea si exploatarea gazelor de sist este diferit de la o tara la tara.

Majoritatea guvernelor nu se grabesc sa aprobe controversata metoda de extractie a hidrocarburilor - fracturarea hidraulica, in timp ce altele o interzic cu desavarsire. Pe alocuri, se extrag in Europa si gaze de sist. Rezultatele nu sunt inca suficient de convingatoare pentru a crede in duplicarea "miracolului energetic" din SUA.

In martie 2012, Institutul Geologic Polonez a estimat ca rezervele de gaze de sist ale Poloniei sunt cuprinse intre 346-768 miliarde de metri cubi, suficiente pentru a alimenta tara pentru 35-65 de ani. Intr-un scenariu optimist, estimarile au mers pana la 1,9 mii de miliarde de metri cubi.

Potrivit Administratiei americane pentru informatie in domeniul energiei (EIA), Polonia are un potential de 4,1 mii de miliarde de metri cubi de gaze de sist, cel mai mare din Europa, conform datelor de pe Shale Gas Europe.

Lane Energy Poland, companie controlata de gigantul american ConocoPhillips, a anuntat in august ca a extras timp de o luna aproximativ 8.000 de metri cubi de gaze de sist pe zi in nordul Poloniei, a notat Natural Gas Europe.

Pe de alta parte, Exxon Mobil, Talisman Energy si compania de stat Grupa Lotos au sistat activitati similare in Polonia, invocand deficientele privind reglementarile si conditiile geologice dificile.

Franta a instituit in 2011 un moratoriu privind fracturarea hidraulica, pe fondul ingrijorarilor referitoare la impactul asupra mediului inconjurator. Potrivit EIA, rezervele de gaze de sist ale Frantei sunt de 3,8 mii de miliarde de metri cubi.

Potrivit EIA, Romania se plaseaza pe locul trei in Europa dupa rezervele de gaze de sist.

In timp ce Agentia Nationala pentru Resurse Minerale inca incearca sa stabileasca nivelul resurselor, EIA estimeaza rezerve de 1,4 mii de miliarde metri cubi.

Desi Guvernul s-a pronuntat in favoarea explorarii, Chevron, prima companie care si-a anuntat public planurile in acest sens, a sistat operatiunile in judetul Vaslui, pe fondul protestelor din regiune.

Alte companii interesate de gazele de sist din Romania sunt Romgaz si OMV Petrom.

ANRM a semnat de-a lungul timpului mai multe acorduri de explorare si exploatare a resurselor de hidrocarburi.

In Danemarca, cu rezerve estimate de EIA la 906 miliarde de metri cubi, compania franceza Total SA a anuntat ca va incepe forajul in 2013, insa operatiunile au fost amanate pana anul urmator, pentru a fi efectuate mai multe analize.

In Olanda, guvernul a decis in septembrie amanarea deciziei privind aprobarea extractiei gazelor de sist. Guvernul a anuntat ca mai are nevoie de 18 luni pentru a studia posibilele efecte ale fracturarii hidraulice inainte de a permite companiei britanice Cuadrilla Resources sa execute sonde in provincia Flevoland, conform United Press International.

Guvernul estimeaza resurse cuprinse intre 200 si 500 de miliarde de metri cubi, in timp ce estimarile EIA merg pana la 736 de milarde de metri cubi.

Marea Britanie are rezerve de gaze de sist de 736 de miliarde de metri cubi, potrivit EIA. Compania franceza GDF Suez a anuntat ca va cumpara o cota importanta in bazinul Bowland din nordul Angliei.

In aceasta tara au fost saptate cateva puturi, insa nu s-a inceput productia comeciala.

Guvernul britanic incearca sa contracareze opozitia puternica fata de tehnicile privind fracturarea hidraulica cu avantajele economice, care s-ar traduce pentru cetateni in facturi mai mici.

British Geological Survey estimeaza cantitatea totala de gaze de sist din Bowland si Hodder la 37,6 mii de miliarde de metri cubi.

In Germania, EIA a estimat rezerve de gaze de sist de 481 de miliarde de metri cubi. In vara anului 2012, Institutul Federal pentru Geostiinte si Resurse Naturale preciza ca pot fi extrase intre 70 si 230 de miliarde de metri cubi de gaze de sist.

Germania a concesionat o suprafata de 3.000 kmp companiei Exxon Mobil in bazinul Saxoniei de Jos. Aici urmeaza executate zece sonde de explorare.

Partidul conservator al cancelarului german Angela Merkel si social-democratii au fost de acord sa instituie un moratoriu privind fracturarea hidraulica pana cand va fi clar ca tehnologia este sigura.

Bulgaria a devenit a doua tara din Europa, dupa Franta, care a interzis extragerea gazelor de sist prin fracturare hidraulica, in ianuarie 2012.

Pana in prezent nu exista studii oficiale la nivel national pentru a determina nivelul resurselor gazelor de sist din Bulgaria. Compania Direct Petroleum a anuntat ca a descoperit 6 miliarde de metri cubi la Deventci si 300 de miliarde de metri cubi in apropiere de Etropole.

EIA a estimat ca Bulgaria ar putea detine 481 de miliarde metri cubi de gaze de sist.

Spania ar putea avea resurse de gaze de sist de 226 de miliarde de metri cubi, potrivit EIA. Desi guvernul de la Madrid a modificat in acest an o lege din 1998 pentru a permite extragerea gazelor de sist prin fracturare hidraulica, Repsol SA (REP), cel mai mare producator de petrol al Spaniei, a trebuit sa amane operatiunile din Cantabria, din nordul tarii, ca urmare a unei interdictii a guvernului local, a informat Bloomberg.

In cazul Spaniei, care importa aproape integral petrol si gaze, argumentul de natura economica este greu de combatut.

In Italia, guvernul nu ia in calcul astfel de activitati. In schimb, in Lituania, dupa retragerea Chevron, autoritatile cauta un nou investitor pentru explorarea gazelor de sist.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#gaze sist Europa, #fracturare hidraulica interzisa, #gaze sist Polonia, #Chevron Romania , #gaze de sist