Gazele de sist remodeleaza peisajul enegetic al lumii

Autor: Ana Ilie
Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 11:45
5792 citiri
Gazele de sist remodeleaza peisajul enegetic al lumii

Dupa revolutia energetica declansata in Statele Unite, gazele si petrolul de sist sunt pe cale sa modifice peisajul energetic al intregii lumi.

Consecintele noii revolutii energetice nu sunt pe deplin cunoscute insa multumita avansului tehnologiei de fracturare hidraulica, utilizata la extragerea petrolului si gazelor naturale din rocile de sist, SUA vor deveni principalul producator de petrol pana in 2017 si exportator net pana in 2030, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), scrie France24.

Revolutia fracturarii hidraulice a schimbat pentru totdeauna SUA si modeleaza si pietele straine. Multumita abundentei gazelor ieftine, furnizorii americani de electricitate renunta la carbune, asa ca producatorii il exporta la preturi reduse in Europa si Asia.

In aceste conditii, se descopera o noua apetenta pentru centralele electrice pe baza de carbune in Europa, in pofida problemelor de mediu puse de carbune.

Expertii in chestiuni de energie arata ca America va incepe sa exporte si gaz natural lichefiat catre aceleasi piete, in anii urmatori. Incepand cu 2016, cantitati mari de gaze naturale lichefiate vor iesi din SUA si vor schimba felul in care pietele se manifesta pentru urmatoarele decenii, este de parere analistul IEA Tim Gould.

SUA produc in acest moment sapte milioane de barili de petrol pe zi, adica egalul volumului din urma cu 25 de ani, si estimarile arata ca vor depasi Arabia Saudita in ceea ce priveste productia pana in 2020.

Ramane de vazut cat de mult va dura boom-ul energetic american, cert este ca va fi retrasa harta energetica a lumii si va face, cel putin pe termen scurt, ca America sa fie mai putind ependenta de petrolul din orientul Mijlociu.

In acelasi timp, China va ocupa locul SUA de cel mai mare importator de petrol al lumii pana in 2017. Potrivit unor calcule, factura sa de petrol va ajunge la 500 de miliarde pana in 2020. In schimb, factura americanilor va scadea de la maximul de 335 de miliarde in 2008 la 160 de miliarde in 2020.

Aceste schimbari fundamentale au luat prin suprindere Arabia Saudita si Rusia, principalii producatori petrolieri, care au crezut ca boom-ul gazelor de sist va lua sfarsit rapid. Este limpede insa ca devine o reala problema pentru ei.

Mai multe tari sunt acum dornice sa imite succesul american si exploreaza posibilitatea de a exploata rocile de sist. Temerile privind mediul provocate de fracturarea hidraulica, un procedeu ce presupune introducerea unui amestec de apa, nisip si substante chimcie sub presiune in roci pentru a elibera hidrocarburile, poate opri acest proces.

SUA are o situatie diferita pentru ca proprietarii au drepturile pentru subsolul proprietatii lor si in pofida protestelor sunt incurajati sa foreze. In tari precum Polonia, Romania si Marea Britanie revolutia gazelor de sist nu va avea loc prea usor sau rapid.

In China s-a explorat posibilitatea exploatarii gazelor de sist, insa rezultatele sunt neincurajatoare. Si chiar daca s-ar gasi depozite importante, ramane problema gasirii apei necesare forajului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#gaze sist exploatare SUA, #gaze sist exploatare Romania , #gaze de sist