Rusia a avut dreptate: Gazele de sist, un proiectil neexplodat - Bloomberg

Marti, 12 Mai 2015, ora 18:28
11520 citiri
Rusia a avut dreptate: Gazele de sist, un proiectil neexplodat - Bloomberg
Foto: Hepta.ro

Cand britanicii de la Cuadrilla Resources au deschis o filiala in Polonia, in 2009, premisele erau pozitive: gazele de sist transformau piata energetica din Statele Unite, iar pentru companiile care voiau sa reediteze povestea americana, tara din estul Europei parea sa fie o mina de aur.

Dupa sase ani, firma cu sediul in Lichfield nu a reusit sa extraga resurse din niciun put polonez, arata Bloomberg.

Mai mult, giganti precum Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. si Royal Dutch Shell Plc si-au strans "jucariile" si au plecat.

"Nu e usor deloc", a transmis Marek Madeja, directorul diviziei ce se ocupa de extractiile din Polonia ale Cuadrilla. "Costurile sunt cu mult mai mari decat in SUA si la tot pasul intalnim piedici din punct de vedere legislativ", a adaugat acesta.

In ciuda dorintei tarilor de pe batranul continent sa isi reduca dependenta de gazul rusesc, revolutia resurselor neconventionale nu s-a mai intamplat.

Conditiile geopolitice dificile, opozitia ferma a celor care militeaza pentru protejarea mediului inconjurator, cadrul legal complicat si razboiul din Ucraina au strivit entuziasmul investitorilor.

Strategia Chevron: De ce pleaca din Romania si din restul Europei de Est

Mai mult, scaderea pretului petrolului - care determina si pretul gazului natural - le-a pus capac.

Cine a avut cel mai mult de suferit

Ucraina pare sa aiba cel mai mult de suferit. In repetate randuri, Rusia a transmis ca va boicota tara vecina si pregateste cateva proiecte de livrare a gazelor naturale care o ocoloesc.

Sperantele Kievului au fost spulberate cand Dell a anuntat ca renunta la proiecte. La scurt timp, si Chevron a aruncat prosopul.

In prezent, gigantii energetici nu se mai ocupa de gaze de sist in Europa, iar firmele mai mici - in special din Polonia si Marea Britanie - se lupta cu birocratia. Nici geologia nu e de partea lor, avand in vedere ca putine zone cercetate pana acum sunt viabile din punct de vedere comercial.

Lumina de la capatul tunelului... in Danemarca?

Entuziasmul nu a parasit, insa, continentul de tot. In Danemarca, de exemplu, Total a concesionat doua terenuri si ar putea incepe treaba chiar in acest an.

De asemenea, si britanicii pot face acelasi lucru, daca vor da peste rezerve uriase.

Insa, pe de alta parte, Franta - tara cu cele mai mari estimari in ceea ce priveste gazele de sist din Europa - interzice extragerea gazelor de sist.

In orice caz, sursa citata mentioneaza ca acest gen de resurse va fi oricum complementar, nicicum de baza. Momentan, cea mai ieftina alternativa e reprezentata de gazele rusesti, arata analistul Bloomberg Philipp Chladek.

In august 2013, Gazprom, cel mai mare producator de gaze din Rusia, a precizat ca strategia sa nu implica deloc resursele neconventionale, potrivit Russia Today.

Chevron a spus "la revedere" Romaniei

Chevron a anuntat ca renunta la afacerile din Romania, in acest an. Decizia a fost una "de afaceri", dupa ce s-a constatat ca investitiile facute aici nu pot concura cu alte oportunitati de investitii din portofoliul companiei.

Chevron pleaca din Romania: Ce trebuie sa facem mai departe

Petre Prisecaru, cercetator principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane, a explicat pentru Ziare.com ca exista trei motive pentru care Chevron a plecat din Europa de Est.

  • a) rezultatele explorarilor preliminare sunt dezamagitoare, daca initial in Polonia fusesera estimate rezerve impresionante sau exagerate de catre Energy Information Administration (SUA) rezultatele forajelor facute de cateva companii au fost extrem de dezamagitoare;
  • b) prabusirea preturilor la titei face neprofitabila extractia gazului de sist si a petrolului de sist nu numai in Europa, ci si in SUA;
  • c) opozitia miscarilor ecologiste si a comunitatilor locale fata de o metoda de extractie- fracturarea hidraulica - care consuma mari cantitati de apa, resursa deficitara in estul Europei, si polueaza grav mediul.
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
    Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
    Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
    O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
    O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
    Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
    #gaze sist Europa, #exploatare gaze sist, #gaze sist Rusia , #gaze de sist