China promite sa echilibreze piata: vor creste importurile

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 10:23
1817 citiri
China promite sa echilibreze piata: vor creste importurile
Foto:chinatoday.com

Presedintele Hu Jintao a promis sa creasca numarul de importuri in China, in incercarea de a sustine o crestere globala a comertului.

Presedintele chinez, prezent la aniversarea a zece ani de cand tara sa a aderat la Organizatia Mondiala a Comertului, a declarat ca "importurile vor depasi valoarea de 8 trilioane de dolari, in urmatorii cinci ani", noteaza BBC.

Anul trecut, China a importat produse in valoare de 1,39 de dolari.

Comertul la nivel global a cunoscut o scadere, cauzata de criza financiara din Europa, cel mai mare partener de afaceri al Chinei.

Potrivit ultimelor statistici, exporturile chineze au crescut cu 14% in noiembrie, in timp ce importurile au crescut cu 22%.

Cu o crestere economica anemica in Europa si America, presiunea este mai mare pe cea de-a doua economie globala, in a-si mari consumul in propria tara.

Hu Jintao a declarat ca este foarte serios atunci cand este vorba de o echilibrare a politicilor comerciale chineze, adaugand ca acest fapt ar aduce oportunitati tarilor de pe mapamod.

"Vom lua in considerarea cresterea importurilor ca un mod important de a schimba felul in care se dezvolta comertul international", a continuat Jintao.

"O sa muncim din greu pentru a promova un sistem echilibrat de plata, la nivel international. Nu vom urmari in mod deliberat un surplus comercial", a conchis presedintele chinez.

Surplusul comercial al Chinei, o sursa permanenta de tensiune intre partenerii ei comerciali, a scazut la 14,5 miliarde de dolari luna trecuta, de la 17 miliarde in octombrie.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#China exporturi importuri, #crestere importuri China economie, #economie globala China comert , #importuri