Analisti: BNR va rata tinta de inflatie pentru al cincilea an consecutiv

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 19:30
1456 citiri
Analisti: BNR va rata tinta de inflatie pentru al cincilea an consecutiv
Foto: Arhiva

BNR ar putea sa rateze si in 2011 tinta de inflatie stabilita la 3%, plus/minus un punct procentual, sunt de parere analistii economici. Acesta ar fi al cincilea an consecutiv in care inflatia depaseste nivelul propus de Banca Nationala.

Analistii anticipeaza ca inflatia anuala va fi in jurul valorii de 7%, in prima jumatate a anului, iar efectul majorarii TVA va incepe sa dispara din luna iulie. Rata ar urma sa coboare catre 3,3% - 4,8% in luna decembrie, scrie Mediafax.

"In decembrie, inflatia lunara a fost de 0,4%, iar rata anuala de 7,9%. In lunile ianuarie - iunie, inflatia se va situa in jur de 6,5 - 6,9%, pentru ca in iulie sa scada la 4,8%, nivel pe care il anticipez si pentru luna decembrie", a declarat economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc.

In opinia lui, principalele riscuri sunt presiunea asupra alimentelor, inflatia importata din Europa, dar si din eventuale majorari de taxe si unele preturi administrate, cum ar fi gazele naturale. Oficialul ING a adaugat ca inflatia nu poate fi scazuta si stabila in urmatorii 5-10 ani.

In acelasi timp, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, estimeaza pentru finele acestui an o inflatie de 4,2%, peste tinta BNR.

Totodata, economistul-sef al BRD, Florian Libocor, si economistul RBS, Florentina Cozmanca, apreciaza ca rata anuala a inflatiei se va incadra in tinta BNR. Libocor a precizat ca se asteapta la la o reducere a inflatiei anuale pana la o valoare in proximitatea nivelului de 3,5%, in timp ce Cozmanca estimeaza o inflatie lunara de 0,53% si o rata anuala de 8% pentru ultima luna din 2010.

Rata anuala a inflatiei a depasit in 2007 si 2008 limitele stabilite de BNR cu cate 1,5 puncte procentuale. Banca centrala a ratat usor tinta de inflatie si in 2009. Pentru 2010, BNR a revizuit de mai multe ori prognozele de inflatie, dupa ce Guvernul a majorat cota TVA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#tinta inflatie BNR, #rata inflatie BNR, #inflatie 2010, #inflatie 2011 , #inflatie