Bloomberg, despre pericolul revenirii inflatiei in Romania

Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 20:31
7425 citiri
Bloomberg, despre pericolul revenirii inflatiei in Romania
Foto: Ziare.com

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, vede o inasprire a politicii monetare mai devreme decat s-a preconizat anterior, in conditiile in care inflatia a revenit dupa prima scadere a preturilor de consum de la caderea comunismului.

Majorarea cererii interne a stimulat ritmul de crestere al economiei Romaniei, unul dintre cele mai rapide din Uniunea Europeana, si ar putea compensa complet efectele deflationiste ale celor mai recente reduceri de taxe adoptate de Guvern, a afirmat Mugur Isarescu intr-un interviu publicat miercuri de Bloomberg.

Calculele Guvernului pentru bugetul pe 2016: Crestere economica, inflatie si curs valutar

Primul raspuns al BNR la revenirea preturilor de consum va viza ingustarea coridorului de dobanda folosit pentru gestionarea lichiditatilor, si acest lucru s-ar putea intampla anul acesta, a explicat seful BNR.

"Intentionam sa reactionam mai rapid, dar nu prin modificarea dobanzii de politica monetara. Dupa modificarea coridorului de dobanda, poate va urma dobanda de politica monetara", a explicat guvernatorul BNR.

Anunt BNR despre preturi si inflatie: Cat se vor scumpi produsele si serviciile in 2016

In prezent, Banca Nationala a Romaniei se confrunta pe de o parte cu efectul a ceea ce el numeste declinul temporar al preturilor, determinat de reducerea TVA, care ar putea face dificila atingerea obiectivelor institutiei anul viitor, iar pe de alta parte cu provocarile legate de alegerile generale programate anul acesta si amenintarile privind supraincalzirea economiei din cauza politicii fiscale a Guvernului.

Moneda nationala a depasit evolutia altor monede din state in curs de dezvoltare, afectate de incetinirea economiei chineze si recesiunile din Rusia si Brazilia. Leul s-a apreciat cu 1,1% fata de euro in 2016, a treia cea mai buna performanta din indicele Bloomberg care analizeaza evolutia a 24 de monede din economiile emergente, dar vin spatele forintului maghiar.

Premiera pentru perioada post-decembrista: Inflatie negativa in Romania

Moneda Romaniei se tranzactioneaza "mai mult sau mai putin" la valoarea corecta, sustine Isarescu. Ca parte a eforturilor de a adera la zona euro pana in 2019, BNR s-a angajat sa relaxeze cerintele privind rezervele bancilor la nivelul din UE, insa urmatoarea runda a reducerilor ar putea fi amanata pana in 2017 din cauza politicii fiscale mai relaxate inaintea alegerilor.

Cresterea economiei Romaniei a accelerat in trimestrul patru din 2015 la 3,7%, de la 3,6% in precedentele trei luni. BNR a modificat recent la 1,4% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, in crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de previziunea anterioara, de 1,1%. Pentru 2017, Banca Nationala a prognozat o inflatie de 3,4%, la finele anului. Indicele preturilor de consum a fost de-2,1% in luna ianuarie 2016 comparativ cu ianuarie 2015 si inflatia va incepe sa creasca dupa a doua jumatate a anului, estimeaza BNR.

BNR a modificat prognoza pentru inflatie: Cu cat vor creste preturile in 2016 (Video)

Cresterea inflatiei si majorarea consumului au provocat temeri privind supraincalzirea economiei. Desi acest scenariu nu se va materializa probabil anul acesta, este o posibilitate in 2017, a declarat Isarescu. PIB-ul ar putea creste in 2016 cu peste 4%, conform guvernatorului, care nu a facut estimari dincolo de acest an.

O alta problema care ar putea afecta stabilitatea bancilor este proiectul legii privind darea in plata. Isarescu si-a exprimat speranta ca acest proiect va fi amendat pentru a beneficia de el doar cei care se confrunta cu dificultati la achitarea imprumuturilor ipotecare, iar impactul asupra creditarii va fi limitat.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Mugur Isarescu inflatie, #Bloomberg pericol inflatie Romania, #revenire inflatie Romania, #BNR inflatie Romania , #inflatie