Bundesbank da liber la inflatie. O s-o simtim pe pielea noastra

Sambata, 12 Mai 2012, ora 11:51
4992 citiri
Bundesbank da liber la inflatie. O s-o simtim pe pielea noastra
Foto: Arhiva

Pentru imbunatatirea competitivitatii in tarile vecine si pentru a revigora zona euro, Bundesbank apreciaza ca este strict necesara o accelerare a inflatiei in Germania.

Conform unui scenariu, publicat de Comisia pentru Finante a Camerei Inferioare a Parlamentului german - Bundestag, Germania ar trebui sa aiba, in viitor, o rata a inflatiei care sa se situeze deasupra mediei in zona euro, fara vreo interventie directa a Bancii Centrale, scrie La Tribune.

Pozitia poate parea surprinzatoare, daca tinem seama de faptul ca Bundesbank ar trebui sa apere pozitia BCE, de tinere a inflatiei sub 2%. Totusi, problema se nuanteaza, atunci cand observam ca cerinta BCE priveste intreaga zona euro, iar Banca Centrala a Germaniei se refera numai la propria inflatie, cea dintre propriile ei granite.

Rezulta ca pragmatismul organelor financiare germane vizeaza scaderea inflatiei tuturor celorlalte tari din zona euro sub 2%, pentru ca "una peste alta" ele sa se echilibreze cu inflatia de peste 2% pe care si-o va putea permite Germania.

Judecand teoretic, expertii germani considera ca o accelerare a cresterii preturilor ar scumpi produsele germane in exterior, dar, totodata, ar stimula competivitatea din tarile cu o inflatie mai modesta, spre beneficiul lor.

Fireste ca toate acestea sunt incurajate numai in conditiile cand fluctuatiile inflatiei au loc fara interventia pe piata a bancii centrale, asupra inflatiei.

Banca germana porneste de la ideea ca tarile vecine sufera de un deficit de competitivitate in raport cu puterea economica a Germaniei.

Aprecierea poate fi corecta, dar punand astfel problema, oricine se poate intreba in ce masura inflatia este singurul factor care ar corecta eventualele lacune tehnice, organizatorice sau de concept, de care sufera, in competitivitatea lor, tarile aflate "la periferia Europei".

Adica, inflatia este singurul vaccin pentru boala de care suferim si un altul nu exista, pentru ca nu l-a inventat inca nimeni, nici macar in Germania?

Mergand mai departe, ma gandesc la alti factori, mai prozaici, pe care expertii se fac ca nu-i observa: pe turistul venit "de la periferie" sau chiar din afara periferiei zonei euro, il arde greu la buzunar stimularea inflatiei in Germania, iar competitivitatea tarii sale nu-i umple buzunarul in viitorul imediat.

Turistul, care a ajuns astazi la Berlin sau la Leipzig, constata ca hotelul il costa mai scump ca ieri, taxiul mai mult ca alaltaieri, iar intrarea la muzeu mai scump ca oricand, pentru ca, se stie, muzeele se scumpesc logaritmic.

Ca urmare, el trebuie sa scoata banii voios din buzunar si chiar sa se bucure ca va contribui la competititivitatea tari sale pe termen lung, intrucat nu s-au gasit metode pe termen imediat.

Este posibil ca, la nivel macroeconomic, sa fie vreo scofala cu inflatia asta, dar, la nivelul microeconomic, nu-i exclus s-o simtim pe pielea noastra, ori de cate ori intram in farmacie unde ni se prescriu doctorii germane, care n-au nici in clin si nici in maneca, in ce priveste competitivitatea noastra, la doctoriile lor.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#crestere inflatie Germania, #efecte crestere inflatie Germania , #inflatie