Carburantii au crescut inflatia, dar Isarescu nu vrea inghetarea preturilor

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 05 Mai 2011, ora 13:26
2055 citiri
Carburantii au crescut inflatia, dar Isarescu nu vrea inghetarea preturilor
Foto: Arhiva

Preturile in continua crestere la carburanti si la alimente au fost cele care au dus la majorarea inflatiei atat de mult incat BNR sa nu poate atinge tinta pe care si-a propus-o.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, tinta va fi atinsa de-abia in primul trimestru al anului viitor. Pentru finele anului, se prognozeza o inflatie de 5,1%, fara a fi luate in calcul majorarile la energie electrica.

BNR revizuieste in crestere rata inflatiei pentru 2011, la 5,1 la suta

Nu mai este niciun secret ca, in Romania, productia agricola este realizata dupa capriciile vremii. Daca avem seceta avem recolte slabe, daca avem inundatii, avem recolte slabe. Indiferent de situatie, in fiecare an, la noi, cresterile preturilor la alimente sunt inevitabile.

"Daca ne uitam pe un esantion de 7 tari din zona noastra, vom vedea ca la noi preturile au crescut mai putin decat la bulgari, care au inregistrat cele mai mari cresteri. In schimb, Romania a simtit mai mult impactul acestei evolutii", a mai afirmat Isarescu, joi, la BNR, la prezentarea raportului trimestrial privind inflatia.

"Aproape toata cresterea din inflatie care s-a inregistrat in primele trei luni ale acestui an vine din cresterea preturilor la alimente. Problema este ca nu avem productii care sa acopere necesarul de consum", a mai subliniat seful BNR, contrazicand astfel nenumarati oficiali din domeniul agriculturii, care spuneau ca Romania are un potential agricol de a acoperi necesarul de consum a 80 de milioane de persoane.

Un alt factor care a contribuit la cresterea inflatiei a fost reprezentat de turbulentele din Orientul Mijlociu si nordul Africii, care au dus la cresterea pretului carburantilor.

"Daca pretul titeiului va scadea, speram sa avem un comportament asemanator si la carburanti", a mai spus Isarescu. Totodata, acesta a declarat ca nu este de acord cu inghetarea preturilor la carburanti dintr-un singur motiv: atunci cand aceasta restrictie de crestere se va incheia, "fractura" va fi si mai mare si mai greu de suportat.

2015 - tinta pentru euro, ambitioasa

Legat de anul 2015 ca tinta pentru aderarea la euro, Mugur Isarescu considera acest termen drept unul "ambitios".

"2015 este o data ambitioasa pentru aderarea la euro, dar este veche de cativa ani buni, de vreo 3 ani. Guvernul nu a facut altceva decat sa vorbeasca sa nu o schimbe. Daca schimbam data, cu ce alta data o faceam?", a declarat guvernatorul.

Potrivit lui, o fundamentare de schimbare nu se poate face decat pe baza unei analize foarte ample si, din acest punct de vedere, BNR "saluta initiativa guvernului de a crea un grup interministerial pentru a analiza problema".

"Din punctul meu de vedere, 2015 nu si-a expuizat sansele, dar devine o tinta tot mai greu de atins. O schimbare a datei va genera multe discutii fara fond", a mai spus Isarescu.

Trendul natural al leului

In ceea ce priveste evolutia cursului, guvernatorul considera ca este imposibil sa previzionam un curs de echilibru avand in vedere ca sunt zeci de mii de agenti economici care actioneaza pe piata. Cu toate acestea, evolutia ratei de schimb a fost de ajutor inflatiei, chiar daca aceasta a urmat trendul zonal, fara sa fie implicata banca nationala.

"Atata vreme cat cursul se situa sub 4,28-4,3 lei/euro, agentii economici includeau in pretul de import o marja care facea ca produsele de import sa aiba o tendinta de crestere", a mai declarat Isarescu, care a mentionat ca aprecierea leului fata de moneda europeana ne-a ajutat.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#pret carburanti, #pret majrat carburanti, #tinta inflatie carburanti , #inflatie