Romania scumpirilor. Cum a reusit Guvernul PSD-ALDE sa duca economia mai aproape de Nigeria decat de zona euro

Autor: Siegfried Muresan - europarlamentar
Sambata, 21 Iulie 2018, ora 11:50
16410 citiri

Guvernul PSD-ALDE a transformat Romania, in mai putin de 18 luni, din una dintre cele mai stabile economii ale Uniunii Europene (UE) in tara cu cea mai mare rata a inflatiei din UE si cu un deficit bugetar record al ultimilor ani.

Principala consecinta a inflatiei mari si bruste este ca romanii isi permit mai putine fata de anul trecut; nivelul de trai al oamenilor a scazut.

In plus, din cauza inflatiei si a celorlalte masuri economice, Guvernul a indepartat Romania de zona euro si a dus-o mai aproape de nivelul economiilor instabile, precum Nigeria.

Inflatia continua; frana pentru cresterea economica

Datele Institutului National de Statistica publicate saptamana trecuta aratau ca rata anuala a inflatiei in iunie 2018 a fost de 5,4%, in conditiile in care acum 18 luni era 0%.

In plus, intr-un singur an, mai 2017 - mai 2018, asistam la o crestere brusca, de la 0,6%, la 5.4%. Aceasta evolutie a inflatiei in doar 12 luni aduce Romania la nivelul economiilor instabile precum Nigeria, exemplu cunoscut pentru inflatia brusca din ultimii ani.

Totodata, conform datelor Biroului de statistica al UE "Eurostat" publicate marti, Romania a avut, pentru a cincea luna consecutiv, cea mai mare rata a inflatiei din Uniune. Mai mult, Comisia Europeana estimeaza, in prognoza intermediara de vara, ca inflatia va continua in 2018. In schimb, vom asista la o franare a cresterii economice din Romania.

Principala consecinta a acestei inflatii record este ca scade nivelul de trai al romanilor. Oamenii isi permit mai putine cu aceiasi bani fata de anul trecut, iar cel mai mult au de suferit romanii cu venituri mici, in conditiile in care produsele de baza au printre cele mai mari cresteri de preturi.

In plus, o inflatie mare si cu crestere brusca duce la scaderea investitiilor de lunga durata. Mediul de afaceri va investi mai putin in proiecte pe termen lung, din cauza incertitudinii veniturilor. Consecinta este ca investitiile mai putine inseamna mai putine noi locuri de munca pentru oameni.

O alta veste proasta este ca inflatia va continua sa creasca. Din moment ce valoarea banilor scade, oamenii vor fi tentati sa-si consume veniturile imediat pentru a nu se devaloriza, ceea ce va genera, evident, si mai multa inflatie. Astfel, nivelul de trai al oamenilor va scadea si mai mult, in contextul unei inflatii continue si in conditiile in care Guvernul deja nu mai are bani pentru cresteri artificiale de salarii.

Pentru a stopa aceasta crestere a preturilor care aminteste de anii '90, va fi nevoie de noi masuri macroeconomice, precum reducerea banilor din circulatie, spre exemplu, prin cresterea dobanzii de referinta, ceea ce va duce si la cresterea preturilor creditelor, iar oamenilor le va fi mai greu sa cumpere case si alte bunuri de folosinta indelungata.

In plus, vom asista la un alt efect negativ asupra economiei: in astfel de situatii, oamenii sunt tentati sa economiseasca, ceea ce inseamna mai putina cerere, deci productie mai mica si mai putine locuri de munca generate de mediul privat.

Inflatia record ne-a dus pe ultimul loc in UE in pregatirea pentru zona euro

In plus, inflatia record si celelalte politici ale PSD-ALDE au dus tara noastra pe ultimul loc in UE pentru pregatirea de aderare la moneda unica. Raportul de convergenta privind aderarea la zona euro publicat in luna mai de Comisia Europeana arata ca Romania nu indeplineste patru din cele cinci criterii principale de aderare.

Astfel, tara noastra indeplineste doar criteriul legat de finantele publice. Nu indeplinim criteriile legate de stabilitatea preturilor, de cursul de schimb si de ratele dobanzilor pe termen lung, iar legislatia nationala nu este compatibila in intregime cu legislatia europeana.

Ca o comparatie, in decembrie 2016, inainte ca PSD-ALDE sa preia guvernarea, Romania indeplinea trei din cele cinci criterii. Pe langa cel privind finantele publice, mai indeplineam criteriul privind inflatia si cel privind rata dobanzilor pe termen lung.

Guvernul PSD-ALDE a folosit toti banii disponibili in buget si s-a si imprumutat in numele romanilor pentru a investi in masuri populiste de crestere a consumului, taind, in schimb, cheltuielile cu investitiile. Rezultatul a fost o crestere-record a inflatiei, de pana la 5,4% in luna iunie, crestere care a generat si scumpirea creditelor bancare.

Astfel, Romania s-a indepartat si mai mult de aderarea la zona euro.

Suntem la coada listei de asteptare privind adoptarea monedei unice. Din cele 7 state membre UE care nu sunt inca in zona euro, dar si-au asumat sa adopte moneda unica, Romania este singura care indeplineste un singur criteriu principal de convergenta.

Ca o comparatie, Bulgaria indeplineste 3 din 5 criterii privind adoptarea monedei unice, iar Croatia, cel mai nou stat membru al UE, indeplineste deja 4 din 5 criterii! In plus, toate prognozele institutiilor economice internationale si ale agentiilor de rating independente arata ca deficitul va depasi 3% pana la finalul anului si deci Romania va pierde si ultimul criteriu de aderare la zona euro, cel privitor la finantele publice.

De aceea, aceasta joaca de-a consumul si inflatia nu este benefica pe termen lung. Politica macroeconomica a unei tari trebuie lasata pe mainile unui guvern si ale unor ministri care se pricep.

Raul a fost deja facut de guvernele PSD-ALDE care au luat o economie stabila si au dus-o la nivelul Nigeriei si al altor tari cu dezechilibre macroeconomice.

Guvernul ar trebui sa investeasca in educatie, infrastructura si in sistemul de sanatate. Prin cresterea deficitului bugetar din cauza majorarii artificiale a salariilor si a reducerii veniturilor fiscale, Guvernul a generat o inflatie ridicata si un sistem monetar instabil.

Cresterea economica nu valoreaza nimic daca banii nostri isi pierd din valoare in fiecare zi. In plus, vedem cum aceasta crestere bazata strict pe consum si-a atins limitele si toate prognozele indica o franare a cresterii economice pentru urmatorii ani.

Fiecare zi in care acest Guvern este la conducere inseamna o zi in plus in care Guvernul sta cu mainile in buzunarele noastre, in care oamenii saracesc si au mai putine perspective.

Este nevoie de un nou guvern care sa stopeze masurile falimentare, sa repare ce au stricat ultimele trei guverne si sa readuca economia la o crestere economica sustenabila, bazata pe investitii si nu pe consum.

Siegfried Muresan este europarlamentar, vicepresedinte al Comisiei de Buget din PE, purtator de cuvant al PPE si prim-vicepresedinte al PMP.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#rata inflatiei Romania, #inflatie record Romania, #Romania zona euro , #inflatie