Economia Rusiei, la pamant din cauza incendiilor. De unde vine salvarea?

Joi, 19 August 2010, ora 07:30
3681 citiri
Economia Rusiei, la pamant din cauza incendiilor. De unde vine salvarea?
Foto: 20minutes.fr

Rusia se clatina din nou. Dupa un an 2009 in care a cunoscut o recesiune catastrofala, gigantul din Est se baza pe redresarea economica mondiala pentru a-si vinde la cel mai bun pret petrolul si cerealele. Incendiile care au devastat tara de la sfarsitul lunii iunie si pana acum au incurcat insa planurile slabitei Rusii.

Avand importante resurse de gaze si petrol, economia Rusiei nu risca sa se scufunde sau sa dea faliment. Insa, deosebit de puternic afectata de criza globala (-8% din PIB, anul trecut), ea are acum un handicap grav, din cauza incendiilor care au distrus mii de hectare de culturi agricole, comenteaza 20minutes.fr.

Prejudiciile create de incendii sunt, potrivit economistilor, intre 5 si 11 miliarde de euro, in conditiile in care 11 miliarde de euro reprezinta aproximativ 1 punct procentual din PIB. Sectorul agricol plateste cel mai mare tribut, inregistrandu-se o scadere de o treime din recolta acestui an.

Din cauza acestei productii extrem de proaste, pretul la cereale pe pietele mondiale a crescut foarte mult. Dar Rusia nu ar trebui sa se bucure, caci guvernul a decretat stare de embargo asupra exportului de cereale. Si asta pentru ca aceasta tara are de dus o lupta crunta contra inflatiei.

Inainte de seceta, Rusia aproape ca eradicase aceasta problema, insa vremea nefavoravila a facut ca preturile sa creasca cu aproximativ 8,5% in acest an si se asteapta cresteri cu aproape 10% si anul viitor. Guvernul, ingrijorat de posibile tulburari sociale, va tine pe loc pretul la douazeci de alimente.

Ceea ce ar putea salva tara sunt resursele imense de gaze si petrol. Hidrocarburile reprezinta 60% din exporturi si, cum pretul petrolului ramane sub 80 dolari pe baril, acestea par a fi insuficiente pentru a restabili echilibrul financiar al tarii.

Conform ultimelor cifre de la Ministerul rus al Agriculturii, facute publice la inceputul lunii august, 10,7 milioane de hectare de culturi au fost distruse, adica mai mult de 20% din terenurile agricole din tara. Culturile de grau sunt cele mai afectate, in conditiile in care Rusia este al treilea cel mai mare exportator de grau.

"Se asteapta ca seceta sa provoace o scadere de 30-33% din recolta de cereale din acest an", spune Alexander Morozov, de la HSBC. Si premierul Vladimir Putin a anuntat o revizuire in scadere a previziunilor privind recolta de cereale pentru 2010 la 60-65 milioane de tone, fata de 97 milioane de tone recoltate in 2009.

Inflatia ar putea exploda

In 27 de regiuni, in principal agricole, situate in partea europeana a Rusiei, a fost declarata stare de urgenta. Desi fostul presedinte a declarat embargo, aceasta masura nu a fost suficienta pentru a preveni cresterea pretului la paine, in aceste zile, la Moscova. Pretul la painea de 380 de grame a crescut cu 20% in decurs de cateva zile pe piata din Moscova, de la 15 de ruble (38 centi) la 18 de ruble (45 centi).

O alta consecinta a caldurii si a fumului, a fost aceea ca mai multe companii si-au inchis liniile de productie si au redus orele de lucru. Cresterea mortalitatii si morbiditatii face ca economia sa incetineasca.

In timp ce economia Rusiei a scazut sever cu 7,9% in 2009, din cauza crizei mondiale, autoritatile se asteapta la o crestere de 4% din PIB in 2010, pe fondul cresterii treptate a preturilor la energie. Dar aceasta cifra ar putea fi revizuita in jos.

Seceta ar trebui sa aiba, de asemenea, un impact puternic asupra inflatiei. ING Bank a majorat previziunile sale pentru 2010 si 2011 la 8,5% si, respectiv, 9,5 -10%, fata de 6,8% si 7,6% prognozele anterioare (si 8,8% in 2009), scrie si Le Monde.

Ministerul Dezvoltarii Economice a admis recent ca exista riscul de accelerare a inflatiei in luna septembrie. Daca va reusi puternicul imperiu rus sa tina in frau aceste probleme, doar datele statistice o vor confirma.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#economia Rusiei, #incendii Rusia, #culturi Rusia, #inflatie Rusia , #inflatie