Evolutia inflatiei in anul 2010 si estimari pentru anul in curs

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 11:48
2650 citiri
Evolutia inflatiei in anul 2010 si estimari pentru anul in curs

Ca medie anuala, inflatia s-a situat in anul 2010 cu 0,5 puncte procentuale peste media anului 2009, ajungand la 6,09%

In luna decembrie 2010, rata anuala a inflatiei a ajuns la 7,96%, situandu-se cu 3,22 puncte procentuale peste nivelul atins la sfarsitul anului 2009. Dupa o relativa stabilitate a ratei anuale a inflatiei din primul semestru, incepand cu luna iulie 2010 s-a produs o majorare datorita cresterii cotei standard de TVA cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%.

Preturile marfurilor reglementate au inregistrat cresteri superioare nivelului general al preturilor de consum

In ceea ce priveste preturile marfurilor alimentare, acestea s-au situat cu 1,51 puncte procentuale sub rata anuala a inflatiei, desi au cunoscut in ultima parte a anului o dinamica ascendenta din cauza lipsei ofertei interne pe segmentul produselor agroalimentare.

Cresterea preturilor marfurilor nealimentare s-a situat la sfarsitul anului cu 1,8 puncte procentuale peste indicele pretului de consum (9,76%). Cat despre tarifele la servicii, cresterea acestora a fost cu 1,53 puncte procentuale inferioara ratei anuale a inflatiei (6,43%).

Inflatia de baza (CORE1), calculata ca diferenta intre indicele pretului de consum si preturile reglementate, a crescut in luna decembrie fata de sfarsitul anului 2009 cu 7,77%. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat la apa, canal, salubritate (15,85%), transport pe calea ferata (13,97%), energie termica (11,94%) si energie electrica (8,58%).

Deprecierea monedei europene a dus la scumpirea mai puternica a produselor din import

Majorarea ratei inflatiei in partea a doua a anului s-a datorat, pe langa influenta din cresterea cotei TVA, si deprecierii monedei europene comparativ cu primele 6 luni ale anului. Aceasta a determinat o majorare de pret mai accentuata la produsele din import, dar si la produsele sau serviciile autohtone ale caror preturi sunt racordate la moneda europeana. Reducerea consumului a temperat totusi, in trimestrul IV, tendintele inflationiste manifestate la jumatatea anului.

In luna martie 2011, comparativ cu decembrie 2010, cresterea preturilor de consum a fost de 2,16%

Majorarea se datoreaza cresterii preturilor marfurilor alimentare, situata la 4,12%. In cazul tarifelor pentru servicii, este de remarcat traiectoria lor usor descendenta, datorata aprecierii monedei nationale in raport cu euro din primele trei luni ale anului.

Cresterea inflatiei scade pofta romanilor de a cumpara - GfK

Astfel, tarifele la servicii s-au redus in luna martie cu 0,42 puncte procentuale fata de decembrie 2010 datorita micsorarii tarifelor la transportul aerian si servicii telefonice.

Evolutia favorabila inregistrata pentru servicii nu a putut atenua insa decat in mica masura cresterile de preturi la produsele alimentare, datorita ponderii reduse a serviciilor in consumul populatiei (18,33%) comparativ cu marfurile alimentare (37,45%).

In martie 2011, inflatia anuala a atins nivelul de 8,01%, inregistrand o foarte usoara crestere, cu 0,05 puncte procentuale, fata de decembrie 2010.

Pentru restul anului 2011 se preconizeaza reluarea procesului dezinflationist

Rata inflatiei urmeaza sa se reduca cu pana la 3,5 puncte procentuale, ajungand astfel la 4,5%, in timp ce media anuala se va situa usor peste nivelul inregistrat in 2010, respectiv 6,4%.

Andreea Paul Vass

Consilier de Stat al Prim-Ministrului

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#inflatie Romania, #crestere preturi produse consum , #inflatie