FMI a majorat tinta de inflatie pentru Romania

Duminica, 04 Iulie 2010, ora 12:53
2584 citiri
FMI a majorat tinta de inflatie pentru Romania

FMI a majorat tinta de inflatie pentru Romania, pentru acest an, de la 3,5% la 7,9%, ca urmare a cresterii TVA.

"In Consiliul de vineri am aprobat deja o revizuire a tintei noastre de inflatie pentru acest an, ca urmare a cresterii TVA.

Am majorat tinta cu 4-4,5 puncte procentuale, astfel ca centrul bandei de fluctuatie va fi de 7,9%", a spus Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, conform Capital, care citeaza Mediafax.

Fondul se asteapta ca impactul cresterii TVA sa aiba un singur efect asupra preturilor, care va disparea gradual in cursul anului viitor. Astfel, FMI elimina posibilitatea existentei de presiuni inflationiste persistente.

Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Discutiile dintre FMI si Romania privind un nou acord ar putea incepe in urmatoarele luni, dupa ce Guvernul va da un semnal clar in acest sens. Acordul ar putea fi unul de tip precautionary sau stand-by, potrivit reprezentantului FMI Jeffrey Franks.

"Toate discutiile legate de tipul de acord pe care ar putea sa-l incheie autoritatile romane cu FMI si durata unui eventual nou acord ar putea avea loc in urmatoarele luni , odata ce Guvernul ne va da un semnal clar ca vrea sa inceapa aceste discutii", a declarat pentru Franks, pentru Mediafax.

Franks a mentionat ca inca nu a existat nicio discutie despre tipul de acord care ar putea fi incheiat anul viitor cu Romania, insa a precizat ca cele mai probabile forme de aranjament vor fi de tipul precautionary sau stand-by.

Potrivit reprezentantului FMI, in cazul unui nou acord "in mod cert" va exista un alt set de reforme structurale pe care Romania va trebuie sa le indeplineasca, iar acestea vizeaza domenii precum infrastructura, companiile de stat sau piata muncii.

Pentru a facilita cresterea pe termen lung, este nevoie ca Romania sa aiba o infrastructura mai buna, companii de stat mai eficiente din punct de vedere operational, cum ar fi cele din domeniul transportului feroviar si al electricitatii, dar si o functionare mai buna a pietei muncii si a marfurilor.

"Daca autoritatile aleg sa incheie un nou acord, in mod cert ca vom vrea sa vedem niste reforme in aceste zone", a explicat Franks.

Franks: Romania a impresionat FMI cu majorarea TVA

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a declarat ca Fondul Monetar a fost "foarte impresionat" de hotararea cu care Guvernul incearca sa-si respecte angajamentele luate, respectiv de cresterea TVA pana la 24%, ca ultima alternativa la scaderea pensiilor.

"In mare", directorii FMI "si-aratat sprijinul pentru eforturile Romaniei, iar cativa directori, in particular, s-au declarat foarte impresionati", a declarat Jeffrey Franks, sambata, intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg.

"Nu credem ca va exista un efect negativ important asupra cresterii PIB, din cauza majorarii TVA, in comparatie cu reducerile de pensii si salarii planuite anterior.

Declaratiile lui Franks vin dupa ce consiliul director al FMI a aprobat, sambata, acordarea transei de 1,15 miliarde de dolari pentru Romania, multumita masurilor pe care tara noastra s-a angajat sa le ia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#FMI tinta inflatie, #FMI TVA crestere , #inflatie