Inflatia, la un minim record - ce alimente s-au scumpit cel mai mult

Joi, 10 Iulie 2014, ora 13:49
2362 citiri
Inflatia, la un minim record - ce alimente s-au scumpit cel mai mult

Preturile de consum au scazut cu 0,3% in iunie, fata de mai, iar inflatia anuala a coborat la 0,66%, atingand astfel un nou minim istoric, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ, in mai, inflatia anuala a fost de 0,94%.

In iunie, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au scazut 0,7%, tarifele serviciilor cu 0,2%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%, arata INS.

"Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (iulie 2013 - iunie 2014) fata de precedentele 12 luni (iulie 2012 - iunie 2013), determinata pe baza IPC este 1,7%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 1,5% ", se mai arata in comunicat.

Cel mai mult s-au ieftinit cartofii (-9,5%), legumele si conservele (-5,5%), ouale (-3,9%).

La polul opus, cele mai importante cresteri de preturi s-au consemnat la miere de albine (1%), fasole boabe si alte leguminoase (0,6%).

Previziuni pentru inflatie

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a afirmat de curand ca nu exista riscul deflatiei in Romania.

Isarescu avertizeaza: Nu avem certitudinea ca inflatia se va mentine la nivel scazut

"Analiza celor mai recente date macroeconomice releva situarea ratei anuale a inflatiei la niveluri scazute, pe o traiectorie pe termen scurt inferioara celei prognozate anterior, sub influenta unor factori conjuncurali (evolutia preturilor volatile, in special a celor alimentare, aprecierea nominala a monedei nationale) si pe fondul persistentei deficitului de cerere si al ameliorarii anticipatiilor inflationiste.

Consolidarea pe termen mediu a acestei traiectorii nu este inca certa", se arata in comunicatul detaliat transmis de BNR dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara.

C.P.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#rata inflatie iunie, #inflatie iunie, #record inflatie, #inflatie minim , #inflatie