Marea Britanie, afectata de inflatie - Presa internationala

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 12:45
1739 citiri
Marea Britanie, afectata de inflatie - Presa internationala

Inflatia ameninta Marea Britanie prin cresterea constanta a preturilor la produsele de retail ceea ce genereaza o scadere a puterii de cumparare din partea gospodariilor; presedintele bancii centrale germane, Alex Weber, se arata optimist cu privire la evolutia economiei germane, iar unele voci in SUA considera ca utilizarea rezervelor strategice de petrol ar putea avea efectul nedorit al unei cresteri a pretului - scrie presa internationala de business.

Preturile din supermarketurile britanice au crescut cu cea mai mare rata de crestere din ultimii doi ani in februarie, semnaland o presiune crescuta pe Banca Angliei pentru a stabili o noua dobanda de politica monetara, mai ridicata astfel incat sa reduca inflatia.

Preturile solicitate de vanzatorii cu amanuntul au crescut cu 2,7%, fata de o crestere de 2,5 procente in ianuarie, in conditiile in care guvernul britanic a marit nivelul impozitelor impuse pentru produsele non-alimentare. Totusi, cresterea din februarie este cea mai mare din noiembrie 2008 pana in prezent, informeaza Bloomberg.

Retailerii sunt sub o constanta presiune pentru cresterea preturilor dupa ce Guvernul a crescut TVA si, de asemenea, a crescut pretul unor marfuri, inclusiv petrolul, bumbacul si graul.

"TVA din ianuarie a inceput sa aiba un impact asupra produselor non-alimentare, ridicand nivelul de ansamblu al inflatiei", a explciat Stephen Robertson, presedinte al British Retail Consortium. "In vreme ce inflatia la nivelul alimentelor pare sa se fi stabilizat pentru moment, in ciuda presiunilor constante venite dinspre situatia economica globala, cresterea preturilor la combustibil si energie afecteaza bugetele gospodariilor".

Weber, presedintele Budesbank, optimist in privinta Germaniei

Refacerea economica a Germaniei aduce cu sine reducerea cererilor de locuri de munca, dar si o intarire a cererii domestice, dupa cum reiese din declaratiile guvernatorului bancii centrale a Germaniei - Bundesbank -, Alex Weber care si-a exprimat si nerabdarea cu privire la anuntatele cresteri de dobanda pentru moneda unica europeana.

Produsul intern brut al Germaniei se va mari cu 2,5 procente anul acesta, a prognozat Weber pentru conferinta de presa anuala a bancii centrale, citat de Financial Times, dupa ce PIB-ul german a crescut cu 3,6% in 2010. Pentru decembrie, Bundesbank se asteapta la o crestere de 2 la suta.

Weber a socat liderii zonei euro luna trecuta in momentul in care a anuntat ca va demisiona la finele lunii aprilie, iesind si din cursa pentru conducerea Bancii Centrale Europene, al carei presedinte, Jean-Claude Trichet, isi va incheia mandatul in octombrie.

Weber a indicat opozitia in cadrul Bancii Centrale Europene drept principalul motiv care l-a determinat sa renunte la cursa pentru sefia acestei institutii, in ciuda precizarii ca "in 99 la suta din cazuri, BCE a actionat corect".

Utilizarea rezervelor de petrol americane ar putea mari pretul petrolului

Directorul executiv al companiei petroliere franceze Total a declarat ca utilizarea rezervelor strategice americane de petrol ar putea sa nu aiba efectul scontat, de scadere a pretului petrolului, ci, fiind perceput ca un gest disperat, sa determine o crestere a pretului.

"Folosirea rezervelor ar putea trimite un mesaj de teama in piete, generand nu o scadere, ci o crestere a pretului", a explicat Christophe de Margerie, director al celei de-a cincea companii petroliere a lumii, dupa nivelul incasarilor, noteaza de CNN Money.

Rezervele ar trebui pastrate pentru momentele in care SUA se confrunta efectiv cu o lipsa de petrol, ceea ce nu este cazul in acest moment, considera de Margerie.

El a precizat ca Arabia Saudita si alte tari ar putea sa ofere mai mult petrol, acoperind astfel deficitul generat de criza din Libia, deficit estimat la 1,6 milioane de barili pe zi. Data fiind criza din Libia, livrarea petrolului este suspendata pe o perioada nedefinita.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#inflatie Marea Britanie, #optimism Germania, #economie Germania, #criza petrol, #criza Libia , #inflatie
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
"Produsul intern brut al Germaniei se va mari cu 2,5 procente anul acesta, dupa ce PIB-ul german a crescut cu 3,6% in 2010."