Pietre de moara pentru economia romaneasca: inflatia si somajul (Opinii)

Marti, 26 Februarie 2013, ora 08:29
8557 citiri
Pietre de moara pentru economia romaneasca: inflatia si somajul (Opinii)

Lumea economica s-ar dezice de regulile ei fundamentale daca ar renunta la propriile instrumente contabilicesti dupa care functioneaza: bilanturi, balante, estimari, prognoze. Toate minutios intocmite conform unor algoritmuri verificate in timp.

Aria de aplicare a calculelor poate fi una restransa, la nivel de agent economic, mergand pana la stat, continent sau chiar mai departe. Comisia Europeana (CE) a dat recent publicitatii date si previziuni potrivit carora Romania va avea in 2013 o crestere economica de 1,6%, cea mai ridicata din UE dupa tarile baltice.

Zona euro va inregistra, insa, al doilea an consecutiv de contractie, in vreme ce UE va marca un avans nesemnificativ de numai 0,1%. Dupa noi se situeaza Malta si Bulgaria cu cresteri de 1,5, respectiv 1,4 procente. Anul viitor, Romania ar urma sa atinga o crestere de 2,5%.

Alte doua aspecte trebuie sa dea serios de gandit autoritatilor de la Bucuresti. In primul rand, tara noastra va acuza anul acesta un puseu materializat in cea mai ridicata inflatie medie anuala din UE (4,6%), dupa cum prevede CE, fata de o medie de 2 puncte procentuale in UE si de 1,8% in zona euro.

Preturile vor lua avansuri serioase in Ungaria si Estonia (ambele cu 3,6%), precum si in Bulgaria, Olanda si Marea Britanie, toate acreditate cu o rata de 2,6 procente. Nu mai este cazul sa amintim ca oriunde in lume inflatia dauneaza sanatatii, iar banul batut fara acoperire economica influenteaza foarte mult bunul mers al unei societati.

Acest loc de top intrevazut de CE pentru Romania anului 2013 este realmente un motiv de ingrijorare. Mai grav stam insa la alt capitol-somajul. La finele lui ianuarie curent, in evidenta Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca figurau 513.000 de someri, corespunzator unei rate de aproape 6 procente (5,8%).

Aceasta jumatate de million de someri se regaseste in scriptele ANOFM, la rubrica celor indemnizati. Lor li se adauga cine stie cati cetateni ce si-au incheiat "stagiatura" de ajutati social.

Reprezentantii Comisiei Europene au revizuit in scadere prognoza ratei somajului din tara noastra, de la 7,3 la 6,9%, pentru 2013 si 6,8% in 2014. Estimarile vin pe un fond in care somajul a scazut de la 7,4% in 2011, la 7% anul trecut, in pofida conditiilor economice aspre.

Cea mai proasta cifra se afla in dreptul somerilor tineri. Cota de 23% este cumplita. Comisia Europeana mizeaza pe o usoara indulcire a procentului in 2013, dar cu siguranta numarul celor fara un loc de munca la o varsta cand ar trebui sa-si construiasca vitorul va ramane foarte ridicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#somaj inflatie Romania, #crestere economica Romania , #inflatie