Ziare.com

Popa (BNR): Inflatia pe 2010 ar putea fi depasita cu 4%

Luni, 05 Iulie 2010, ora 13:53

   

Popa (BNR): Inflatia pe 2010 ar putea fi depasita cu 4%
Efectul majorarii taxei pe valoarea adaugata (TVA) asupra inflatiei ar putea determina un avans al acesteia "de la trei si ceva la patru si ceva", sustine viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa.

"Marele avantaj, care actioneaza in favoarea dezinflatiei, este gap-ul (diferenta n.r.) negativ de cerere", a spus Popa.

El sustine ca BNR prevede o inflamare a nivelului preturilor intr-un prim scenariu peste 4% fata de tinta initiala, insa acesta nu este un scenariu de risc si nu include o eventuala majorare a preturilor produselor agroalimentare ca urmare a inundatiilor.

"Am observat ca marile lanturi de magazine prefera sa absoarba cresterea TVA in favoarea consumatorilor", a mai spus Popa, explicand ca o parte din efectul cresterii taxei pe valoarea adaugata asupra inflatiei ar putea fi dizolvata de concurenta din piata.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"E nevoie de cateva luni, pana la un an, pentru a disipa efectele inflationiste ale cresterii TVA", a spus Popa.

La ultimul raport asupra inflatiei, din luna mai, BNR isi majorase estimarea de inflatie pentru finalul acestui an de la 3,5% la 3,7%, cu un interval de incertitudine de plus/minus 1,5 puncte procentuale. Banca centrala tinteste o inflatie de 3,5%, plus/minus un punct procentual (2,5-4,5%) pentru sfarsitul lui 2010.

Reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, declara la randul sau, ca se asteapta ca inflatia sa ajunga la aproape 8% in 2010, ca urmare a majorarii TVA.

Sursa: rNews

Articol citit de 706 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor