Premiera in economia romanesca de dupa 1989: Inflatia a devenit negativa

Vineri, 10 Iulie 2015, ora 10:50
5976 citiri
Premiera in economia romanesca de dupa 1989: Inflatia a devenit negativa
Foto: Arhiva/Ziare.com

Preturile de consum au scazut in iunie cu aproape 3% fata de luna mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima data in ultimii 25 de ani, influentata de ieftinirea alimentelor cu 6,4%, potrivit INS.

Fata de luna precedenta, alimentele s-au ieftinit cu 8,2%, pe cand marfurile nealimentare au fost mai scumpe in iunie cu 0,1%, iar serviciile cu 0,2%.

Cel mai mult s-au ieftinit cartofii, cu 14,6%, dar si malaiul (-12%) si laptele de vaca (-11,5%), iar cele mai mici scaderi de preturi au fost consemnate la vin (-0,1%), bere (-0,9%), cu exceptia produselor de panificatie, asupra carora nu s-au resimtit reduceri de preturi semnificative, avand in vedere ca pentru acestea era aplicata deja cota redusa de TVA.

La produsele nealimentare, categoria "alte marfuri nealimentare" a inregistrat preturi mai mici cu 0,2%, iar detergentii cu 0,03%. Pe de alta parte, cele mai mari cresteri s-au consemnat la autoturisme si piese de schimb (+0,3%) si ceasuri (+0,2%).

In ceea ce priveste serviciile, preturile in restaurante, cafenele si cantine au scazut cu 1,22%, iar la categoria "alte servicii" cu 1,06%. Pentru serviciile de apa, canal si salubritate, tarifele au urcat cu 0,9%, pentru transportul interurban cu 0,6%, iar pentru serviciile de telefonie cu 0,5%.

Masurate prin indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC), preturile au coborat cu 0,9% fata de iunie 2014.

Fata de iunie anul trecut, preturile alimentelor s-au redus cu 6,44%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,76%, iar tarifele serviciilor au crescut cu circa 2,5%.

Ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu iunie 2014, este de 36,2%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0%-2,5% detin o pondere de 42,9%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% reprezinta 20,9%.

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a anticipat marti ca datele asupra inflatiei pentru iunie vor indica o reducere a preturilor de peste doua puncte procentuale comparativ cu luna precedenta, in timp ce indicele anual va cobori la peste -1%.

Premiera pentru Romania: Anuntul facut de Mugur Isarescu

"Peste cateva zile o sa apara indicele de inflatie si o sa vedem acolo o scadere a preturilor de peste 2%. Cam acestea sunt calculele noastre si nu prea gresim aici. Deci avem o scadere, intr-o luna, de doua puncte, intr-un context in care s-a vorbit despre faptul ca o sa creasca factura din cauza deprecierii leului.

Iar indicele anual, care in prezent este la 1 si ceva la suta (1,2% in mai - n.red.), probabil se va duce la minus unu si ceva la suta. Noi am mizat pe faptul ca nu ii va intra in cap populatiei ca asta inseamna deflatie", a declarat Isarescu.

Guvernatorul a reiterat explicatia ca deflatia inseamna scaderea continua a preturilor, care determina reducerea consumului, insa a aratat ca in Romania consumul creste anual cu 6-7%.

In mai, preturile de consum au urcat cu 0,5% fata de aprilie, iar rata anuala a inflatiei a crescut de la 0,8% la 1,2%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,2% si a marfurilor nealimentare cu 0,8% si in urma majorarii tarifelor la servicii cu 2,1%.

Foto: Facebook/Victor Ponta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Romania inflatie negativa, #inflatie negativa Romania premiera iunie, #scadere preturi iunie, #preturi scazute iunie Romania, #preturi scazute alimente , #inflatie